Seneste nyheder
Seneste videoer
Lyt til podcasten Forskningsfortællinger
Følg dine interesser
Sygdom og behandling
Biomedicinsk og sundhedsvidenskabelig forskning er et centralt i disse år. Kombinationen af grundforskning og klinisk forskning bidrager til udvikling af nye lægemidler og behandlingsformer. På den måde skabes sundere og bedre liv for mennesker.
Grøn innovation
I lyset af de stigende globale miljømæssige udfordringer sætter life science forskning fokus på den bæredygtighed, der har potentiale til at kunne omsættes til bioteknologiske løsninger til gavn for mennesker, klima og miljø.
Sundhed og velvære
Menneskekroppen gemmer på molekylære forklaringer på, hvorfor nogle bliver overvægtige. For at løse det voksende problem med metaboliske sygdomme og diabetes kræves mere viden om betydnigen af, hvad vi spiser, og hvordan vi lever.
Fremtidens teknologi
Naturvidenskabelige og tekniske nybrud er fundamentet for mange fremskridt, der skaber bedre liv for mennesker. Især tværfaglighed og samarbejde mellem grundforskere og virksomheder grundlægger mange fremskridt indenfor sundhed og bæredygtig bioteknologi.
Rødbedefarve genopfundet: hvordan olieagtig gær kan revolutionere brugen af naturlige farvestoffer
I fødevareproduktionen afgører farve ofte, hvordan forbrugerne opfatter smag og kvalitet. Selvom syntetiske farvestoffer har domineret, er der en stigende tendens henimod naturlige alternativer. En ny metode bruger gæren Yarrowia lipolytica til at producere betanin, et rødt pigment fra rødbeder. Denne bæredygtige tilgang forbedrer renheden og reducerer ressourceforbruget sammenlignet med traditionelle metoder. På trods af udfordringer med skalering og reguleringsgodkendelse kan denne innovation transformere fødevarefarveindustrien og udvide paletten af naturlige fødevarefarver.
Kolesterol
Mest populære
Influenza
Virus – død eller levende ?
Alt imens coronavirussen SARS-CoV-2 hærger verden, diskuterer forskere stadig, om virus overhovedet er levende. De består af DNA/RNA, lidt enzym og en proteinkappe. De har intet stofskifte og kan ikke formere sig uden en vært. Forskning har dog vist, at virus evolutionært har fælles stamform med vores celler. Diskussionen ændrer da heller ikke på det evige kamp, vi mennesker har med dødelige virus, og da virus ikke har et stofskifte, er det svært at behandle patienter og bekæmpe spredning.