Seneste nyheder
Seneste videoer
Lyt til podcasten Forskningsfortællinger
Følg dine interesser
Sygdom og behandling
Biomedicinsk og sundhedsvidenskabelig forskning er et centralt i disse år. Kombinationen af grundforskning og klinisk forskning bidrager til udvikling af nye lægemidler og behandlingsformer. På den måde skabes sundere og bedre liv for mennesker.
Grøn innovation
I lyset af de stigende globale miljømæssige udfordringer sætter life science forskning fokus på den bæredygtighed, der har potentiale til at kunne omsættes til bioteknologiske løsninger til gavn for mennesker, klima og miljø.
Sundhed og velvære
Menneskekroppen gemmer på molekylære forklaringer på, hvorfor nogle bliver overvægtige. For at løse det voksende problem med metaboliske sygdomme og diabetes kræves mere viden om betydnigen af, hvad vi spiser, og hvordan vi lever.
Fremtidens teknologi
Naturvidenskabelige og tekniske nybrud er fundamentet for mange fremskridt, der skaber bedre liv for mennesker. Især tværfaglighed og samarbejde mellem grundforskere og virksomheder grundlægger mange fremskridt indenfor sundhed og bæredygtig bioteknologi.
Efter sejr over COVID-19 med lysets hast: ”Nu revolutionerer vi den medicinske verden – på 5 år"
Da verden blev låst inde på grund af COVID-19-pandemien, var der brug for et mirakel for at genåbne den. Vaccineforskere over hele verden smed, hvad de havde i hænderne, for at deltage i det kollektive kapløb mod den nye virus. Den over målstregen var en virkelig outsider: mRNA-vaccinen. De fleste ved dog ikke, at arbejdet med mRNA som en ny lægemiddelklasse startede for årtier siden. De fire modtagere af Novo Nordisk Prisen 2022 fortæller nu historien bag udviklingen: fiaskoerne, vedholdenheden og mistilliden til den teknologi, som, de nu er sikre på, også vil revolutionere tilgangen til behandling af mange ellers uhelbredelige sygdomme.
Hormon
Mest populære
Psykologi
Virus – død eller levende ?
Alt imens coronavirussen SARS-CoV-2 hærger verden, diskuterer forskere stadig, om virus overhovedet er levende. De består af DNA/RNA, lidt enzym og en proteinkappe. De har intet stofskifte og kan ikke formere sig uden en vært. Forskning har dog vist, at virus evolutionært har fælles stamform med vores celler. Diskussionen ændrer da heller ikke på det evige kamp, vi mennesker har med dødelige virus, og da virus ikke har et stofskifte, er det svært at behandle patienter og bekæmpe spredning.