Bakterier spiller en større rolle i menneskers liv end tidligere troet. De giver os ikke bare alvorlige infektioner eller hjælper os til at få en sund mave. Ny forskning antyder, at bakterier i munden også kan have langtidseffekter på vores sundhed.
Når du tager en bid af et æble eller tygger i en saftig bøf, så er det ikke kun dine smagsløg, du begejstrer. I munden findes millioner af bakterier, der hver især har deres yndlingsspise. Og dem, der får mest mad, er også dem, der formerer sig bedst, hvorimod andre typer helt dør af mangel på den rette mad. Og mundens bakterier kan ikke kun give os huller i tænderne. De kan også styrke eller svække vores sundhed på kort og længere sigt og påvirke risikoen for paradentose og muligvis livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
”Vi undersøgte, om forskel i sammensætning af mundbakterierne hos veganere kan være med til at forklare disses lavere risiko for livsstilssygdomme, som hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Vi ser dog det modsatte, nemlig at den veganske kost fremmer bakterier, der øger risikoen for dårlige tænder og hjerte-kar-sygdomme. Så den positive effekt af vegansk kost må forklares på anden vis,” forklarer post.doc Tue Haldor Hansen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.
Fisk eller ej
I det nye studie har de danske forskere fulgt 160 sunde og raske personer. Halvdelen var veganere. Den anden halvdel spiste både kød og grøntsager. Ved hjælp af en særlig gensekventeringsmetode, kaldet 16S rRNA-gensekventering, kunne forskerne finde helt specifikke bakterier i spytprøver fra de deltagende veganere og altspisere.
”Vi var på jagt efter de bakterietyper, som vi ved er med til at skabe de betændelseslignende tilstande i kroppen, som på sigt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, fedme og diabetes. Da vi ved fra andre studier, at veganere generelt har en lavere forekomst af de sygdomme, havde vi forventet, at kødspiserne havde flere af den type bakterier. Selv om forskellene ikke var kæmpestore, så vi dog det præcis modsatte.”
Det var ikke decideret sygdomsfremkaldende bakterier, som forskerne fandt i spytprøverne. Forskerne viste dog, at enkelte bakterier overrepræsenteret i veganernes munde var koblet til betændelsestilstande i kroppen. For at finde ud af, hvordan den veganske kost ændrede bakteriesammensætningen, kiggede forskerne nærmere på, hvilke stoffer i maden der kunne gøre forskellen.
”Især én ting sprang i øjnene – nemlig indholdet af fedtsyrer i maden, som var meget forskellig i de to typer af kost. Plantebaseret kost mangler nogle af de fedtstoffer, som vi blandt andet kender fra fiskeolier, som man mener har en vigtig beskyttende effekt mod fx hjerte-kar-sygdomme. Laboratorieforsøg har tidligere vist, at disse fedtsyrer har en antibiotikalignende effekt på visse mundhulebakterier. I vores studie viser vi for første gang, at der er en sammenhæng mellem fiskeolie-fedtsyrer som del af en sammensat kost og sammensætningen af bakterier i mundhulen.”
Ingen absolutte sandheder
Det nye studie giver således en række indikationer på, hvordan vores kost påvirker bakteriesammensætningen i vores mund. Studiet føjer sig til et stigende antal studier rundt om i verden af kostens effekt på bakterierne i vores tarmsystem og i munden. Alle studier viser en tydelig effekt af kosten på, hvilke bakterier der trives. Alligevel mener de danske forskere, at det er alt for tidligt at konkludere.
”Det er noget, man måske bør være opmærksom på, hvis man er veganer – selv om vi ser forskelle, så er de ikke store, men trods alt interessante. Det er dog vigtigt at understrege, at studiet her er et pilot-studie, hvor vi ville finde ud af, om der var nogle interessante fænomener, som vi kunne dykke dybere ned i.”
Fundet har dog først og fremmest ansporet forskerne til videre arbejde med at identificere bakterier, der lever i menneskers mundhule, og som forskerne mener kan være medvirkende årsag til, at nogle mennesker udvikler fx hjerte-kar-sygdomme eller diabetes.
”På samme måde som det har vist sig, at bakterierne i vores tarmsystem har effekt på vores sundheds- og mentale tilstand, så har bakterierne i mundhulen det formentlig også. Derfor er vi gået i gang med en større undersøgelse af både syge og raske. Det gør vi blandt andet ved at helgenomsekventere bakterieprøverne fra mundhulen, så vi kan få et langt mere detaljeret billede af de forskelle i bakteriefloraen, man finder hos personer med hjerte-kar-sygdom og raske.”
Artiklen ”Impact of a vegan diet on the human salivary microbiota” er udkommet i tidsskriftet Scientific Reports. Studiet er udført på The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.