Podcast: Malariamedicin og antibiotika mod COVID-19?

Sygdom og behandling 20. nov 2020 1 min Clinical Research Associate Professor Jens-Ulrik Stæhr Jensen Skrevet af Sabina Askholm Larsen

Virker en kombination af malariamedicin og antibiotika mod COVID-19? Det kan forskerne endnu ikke svare præcist på, men der er forskning i gang på området. I podcasten Forskningsfortællinger dykker vi ned i et forskningsprojekt, der undersøger, om en kombination af malariamedicin og antibiotika kan skåne COVID-19-patienters lunger – og hvem denne behandling i givet fald kan være gavnlig for.

I den tidlige sommer kom malariamedicinen hydroxyklorokin i fokus, da et ikke-kontrolleret observationsstudie viste alvorlige bivirkninger. Dette studie blev tillagt så stor vægt, at myndigheder verden over suspenderede en række randomiserede, kontrollerede forsøg med hydroxyklorokin, herunder et dansk forsøg, som Jens-Ulrik Stæhr Jensen, overlæge i lungemedicin på Herlev-Gentofte Hospital, er ansvarlig for.

Det viste sig imidlertid, at det meget omtalte observationsstudie havde en tvivlsom datakvalitet og havde benyttet store doser af medicinen. Derfor blev det trukket tilbage af forfatterne og tidsskriftet The Lancet. Det banede vej for, at Jens-Ulrik Stæhr Jensen kunne genoptage sit forsøg.

”Vores håb er, at hydroxyklorokin i de normale doser, som vi giver det i, vil hæmme virussens evne til at dele sig og dens evne til at komme ind i cellerne nede i lungerne. Det vil være den ene effekt, vi vil gå efter. Den anden effekt vil være, at azithromycinen skal dæmpe det lidt for kraftige immunrespons, så lungerne ikke kommer til skade af ens eget immunforsvar,” fortæller Jens-Ulrik Stæhr Jensen om forskningsprojektet.

I podcasten fortæller Jens-Ulrik Stæhr Jensen mere om projektet og om det kaotiske forløb i forbindelse med, at det blev sat på pause. Det forløb er også beskrevet i denne artikel.

I podcasten møder du også Lungeforeningens adm. direktør Anne Brandt, som bl.a. fortæller, hvordan det påvirker foreningens medlemmer at være i risikogruppen for COVID-19. Du kan også høre om foreningens lidt alternative tilgang til at få nedbragt smitten med COVID-19 og sætte fokus på god hygiejne blandt unge.


Du kan også finde Forskningsfortællinger på Apple Podcasts, Spotify og hvor du ellers lytter til podcast.

Novo Nordisk Fonden har bevilget Jens-Ulrik Stæhr Jensen 2.162.646 kroner til projektet ”Proaktiv Beskyttelse af Indlagte Lungesyge med COVID-19: Pro-Lung-COVID-Trial” fra en akutpulje til projekter, der har til formål at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af COVID-19-pandemien. 

JU Jensen has a background in sepsis, respiratory failure and biomarker research and has lead several multicentre randomized controlled trials in inte...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020