At influenza kan være farligt for ældre og svagelige mennesker er næppe en nyhed. Til gengæld er det nyt, at sygdommen er farligere for mennesker med forhøjet blodtryk. Et stort populationsstudie af mennesker med forhøjet blodtryk viser, at influenzavaccination er forbundet med lavere risiko for død. Forskerne bag mener, at alle personer med højt blodtryk bør få en årlig influenzavaccination.
Det starter oftest som en almindelig forkølelse. Hoste, ondt i halsen og løbende næse. Pludselig begynder smerterne i musklerne, feberen stiger faretruende, så man sveder og fryser samtidig. Selv om influenzasæsonen knap nok er lige om hjørnet, bør nogle mennesker alligevel være særlig opmærksomme på ny forskning. Den viser nemlig, at hos mennesker med forhøjet blodtryk kan influenzavaccination være forbundet med en lavere dødelighed.
”Vores undersøgelse viser, at influenzavaccination hos personer med forhøjet blodtryk er forbundet med en 18% lavere risiko for død under influenzasæsonen. I betragtning af at vaccinationen er både billig og ufarlig, er jeg overbevist, at alle personer med højt blodtryk skal have en årlig influenzavaccination,” forklarer hovedforfatteren, forsker ved Hjertemedicinsk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital, Daniel Modin.
Dødsrisiko 18% lavere
Der findes ikke meget forskning om, hvordan influenzavaccination påvirker mennesker med forhøjet blodtryk. Allerede sidste år viste den danske forskergruppe dog, at mennesker med hjertesvigt, som får vaccination, har en lavere dødsrisiko end dem, som ikke bliver vaccineret.
”Vores teori er, at en infektion med influenza stresser kroppen, så det kan udløse hjerteanfald og slagtilfælde. Og da personer med højt blodtryk har øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde, tænkte vi, at vi ved at forebygge influenzainfektion med vaccination også kan beskytte mod de her lidelser, men indtil nu var dette ikke blevet undersøgt.”
Forskerne kunne via data fra landsdækkende sundhedsregistre identificere 608.452 personer i alderen 18 til 100 år med højt blodtryk. Forskerne fulgte, hvor mange af disse personer døde efter de i ni influenzasæsoner i træk fra 2007 til 2016 blev vaccineret. De registrerede død af alle årsager men havde særlig fokus på kardiovaskulære dødsårsager, som fx hjerteanfald eller slagtilfælde.
”Vi fandt samlet set, at vaccination var forbundet med en 18% reduktion i risikoen for at dø af alle årsager, en 16% lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme og en 10% reduceret sandsynlighed for at dø af hjerteanfald eller slagtilfælde. Så der er et tydeligt link mellem vaccinationen og en lavere risiko for at dø af sygdomme, der er forbundet med højt blodtryk.”
Influenza skaber stress
Forskerne kender endnu ikke med sikkerhed årsagen til sammenhængen mellem influenza og hjerte-kar-sygdomme. Når influenzavirus angriber kroppen, udløser det en stærk immunrespons – en respons, der godt nok bekæmper influenzavirus. Det immunrespons medfører dog samtidig en efterfølgende inflammation af kroppens væv og kar. Forskernes teori er, at netop den inflammation kan øge risikoen for at få et hjerteanfald eller slagtilfælde.
”Mennesker med forhøjet blodtryk har en øget risiko for at udvikle åreforkalkning. Åreforkalkning består af områder med aflejring af kalk og fedtstof i karvæggen: plaks. Når der går hul på disse plaks, stimulerer det blodet til at størkne, og dette kan danne blodpropper i blodkarrene til hjerte og hjerne. Vi tror, at de høje niveauer af betændelse ved influenza reducerer stabiliteten af disse plaks og dermed øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.”
I de influenzasæsoner, forskerne studerede, varierede vaccinationsdækningen hos mennesker med højt blodtryk fra 26% til 36%, hvilket betyder, at mange personer med højt blodtryk ikke blev vaccineret.
”Vores resultater viser, at hvis du har forhøjet blodtryk, er det værd at diskutere vaccination med din læge. Ikke fordi influenza i sig selv er farligt. I betragtning af at vaccinationen er sikker og billig og beskytter mod influenza og så ovenikøbet måske også mod hjerteanfald og slagtilfælde – potentielt med døden til følge – mener jeg virkelig, at personer med højt blodtryk kraftigt bør overveje en årlig influenzavaccination.”
Daniel Modin mener dog ikke, at mennesker med forhøjet blodtryk skal være direkte bange for at få en blodprop, hvis de får influenza.
”Den absolutte risiko for at få en blodprop ved en omgang influenza er lille. Vores resultater tyder blot på, at risikoen kan reduceres yderligere, hvis man lader sig vaccinere.”
”The flu vaccine and mortality in hypertension. A Danish nationwide cohort study” er blevet fremlagt på den store europæiske hjertekongress ESC Congress 2019. I 2018 modtog Tor Biering-Sørensen, Lektor, Københavns Universitet, som er vejleder for Daniel Modin, støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet “Influenza vaccination in cardiovascular disease: a nationwide epidemiological study”.