Graviditets-diabetes: en krystalkugle til at skimte fremtiden?

Sundhed og velvære 7. jul 2024 4 min Associate Professor Ulla Kampmann, Postdoctoral Fellow Sine Knorr Skrevet af Eliza Brown

For mange kvinder, der får graviditetsdiabetes, forsvinder problemerne ikke efter fødslen. I Danmark udvikler 40-50% af disse kvinder type 2-diabetes inden for 10 år. Fra 2019 til 2022 forsøgte man via et pilotprogram i Danmark at give ekstra støtte til gravide kvinder med graviditetsdiabetes, via møder med diætister og omfattende blodprøver. På trods af dette udviklede 20% af deltagerne prædiabetes eller type 2-diabetes inden for et år efter fødslen. Undersøgelsen understreger vigtigheden af fortsat overvågning og tidlig indgriben hos disse kvinder for at forhindre langsigtede komplikationer.

Interesseret i Sundhed og velvære? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

For mange kvinder, der rammes af graviditetsdiabetes, forsvinder deres metaboliske problemer ikke, når barnet er født. Tidligere undersøgelser viser, at 40-50 % af kvinderne i Danmark, der har graviditetsdiabetes, udvikler type 2-diabetes inden for de næste 10 år.

Hvad kan sundhedspersonale gøre for at hjælpe med at reducere denne risiko?

Fra 2019 til 2022 tilbød et pilotprogram ledet af Steno Diabetes Center Aarhus i Danmark yderligere hjælp til gravide kvinder med graviditetsdiabetes, fra sidste trimester af deres graviditet til det første år efter fødslen. Kvinderne kunne vælge at deltage i møder med diætister og få mere taget blodprøver, herunder en test for at vurdere, hvor godt deres krop håndterede glukosesukker, før og efter fødslen.

Forskerne bag programmet blev overraskede over at finde, at 20 % af selv de mest motiverede mødre, der benyttede sig af alle de ekstra tilbud, havde udviklet prædiabetes eller type 2-diabetes inden for blot 12 måneder efter fødslen.

Forfatterne siger, at deres fund, offentliggjort i Journal of the Endocrine Society, er de første, der dokumenterer langvarig glukosedysregulering så kort tid efter fødslen blandt kvinder i Danmark.

“Det er ret bekymrende, at selv kvinder, der fik ekstra besøg under graviditeten og lærte mere om, hvordan de bør forebygge diabetes senere, har en så høj grad af prædiabetes og diabetes efter blot et enkelt år,” siger medforfatter Ulla Kampmann, lektor ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Cellulært brændstof og en metabolisk krystalkugle

At skabe et nyt menneske fra bunden er en kæmpe stresstest for den menneskelige krop og kræver en enorm investering af cellulært brændstof i form af glukose.

Under graviditeten bliver væv over hele kvindens krop mere insulinresistent – hvilket betyder, at de er mindre følsomme over for insulinens signal om at optage glukose fra blodbanen til brug eller lagring – så mere energi kan omdirigeres til det voksende foster.

“De fleste kvinder er i stand til at øge insulinproduktionen nok til at opretholde normalt blodsukker” under graviditeten, siger Kampmann. Men for nogle mennesker afslører graviditeten, at deres glukoseregulering måske hele tiden har kæmpet, lige akkurat nok til at opfylde deres egen krops behov uden at vise symptomer.

Det gør graviditeten til en slags “krystalkugle,” siger medforfatter Sine Knorr, en endokrinolog under uddannelse og postdoc ved Steno Diabetes Center Aarhus. Stresstesten af graviditeten giver gravide kvinder et nys om, hvorvidt de vil udvikle diabetes i fremtiden, uddyber Knorr.

“Det er et vindue af muligheder for at se, om disse kvinder vil udvikle diabetes til sidst,” mens de stadig er unge, tilføjer Kampmann. “Mænd udsættes ikke for denne type stresstest.”

“Stjernepatienter” og yderligere ressourcer

Forskerne designede et nyt klinisk tilbud, der kunne benyttes af kvinder med graviditetsdiabetes i Region Midtjylland fra april 2019 til december 2022. Fem hospitaler deltog, herunder Aarhus Universitetshospital, hvor Steno Diabetes Center Aarhus er forankret.

Kvinder, der diagnosticeres med graviditetsdiabetes i hele Danmark, anbefales normalt at besøge deres praktiserende læge til en lægekonsultation og blodprøver tre og 12 måneder efter fødslen. Pilotprogrammet fra Steno Diabetes Center Aarhus tilføjede nogle valgfrie elementer, herunder en konsultation med en diætist og nogle omfattende blodtests sent i graviditeten; blodprøver, herunder en glukosetolerancetest tre måneder efter fødslen for at bestemme, hvor godt kroppen håndterede en blodsukkerstigning samt omfattende blodprøver og en diætistkonsultation 12 måneder efter fødslen.

“Kvinderne kunne selv vælge, hvad de ønskede at deltage i,” forklarer Knorr.

Deltagelsesraten endte lavere end forskerne havde håbet på, fortæller hun. Kun 44 % af de kvalificerede kvinder deltog i et opfølgende besøg efter 3 måneder og glukosetolerancetesten, mens 49 % deltog i 12-måneders besøget. Kun 26 % deltog i begge. COVID-19-pandemien bidrog utvivlsomt til den lave deltagelse på grund af de officielle retningslinjer, mens det kliniske tilbud var tilgængeligt, da gravide kvinder blev opfordret til at undgå hospitaler så meget som muligt.

Uanset hvad, fortæller Kampmann og Knorr, var de særligt interesserede i at bestemme demografien for de kvinder, der benyttede sig af de ekstra tilbud.

De kvinder, der tilvalgte ekstra tilbud, var mere tilbøjelige til at være etnisk europæiske, mere tilbøjelige til at være lidt ældre og mere tilbøjelige til at have høj uddannelse, viste studiet. Kort sagt, “kvinderne med flest ressourcer,” siger Kampmann.

Kvinderne, der gennemførte hele programmet, er de mødre, der er mest motiverede og har flest ressourcer til at reducere deres risiko for at udvikle diabetes. Kampmann og Knorr var overraskede over, at selv blandt denne udvalgte gruppe havde 20 % allerede udviklet prædiabetes eller type 2-diabetes inden for deres første år efter fødslen.

“Vi blev overraskede over antallet, der allerede fik diagnosen så kort tid efter graviditeten,” siger Knorr.

Kampmann beskriver det høje tal som “foruroligende” og “ret bekymrende”. Og raterne af prædiabetes og diabetes er næsten helt sikkert højere for de kvinder, der ikke deltog i de ekstra tilbud, er forfatterne enige om. 

De, der gik glip af det kliniske tilbud, er dem, som sundhedspersonalet er mest ivrige efter at komme i kontakt med, tilføjer Kampmann – yngre kvinder med lavere uddannelsesniveau fra ikke-europæiske etniske baggrunde har en større risiko for diabeteskomplikationer.

Hvad er det næste?

Efter forsøgets afslutning er pilotprogrammet så blevet suspenderet. 

“Jeg tror ikke, vi realistisk kan implementere et besøg med en diætist et år efter fødslen” på tværs af Danmark, siger Kampmann.

Kampmann og Knorr siger, at de håber, at programmet vil øge bevidstheden blandt både patienter og sundhedspersonale om, hvordan graviditetsdiabetes ofte er forbundet med fremtidig dysregulering af glukose.

Nogle sundhedsprofessionelle siger stadig til kvinder: “Bare glem diabetes. Du kommer over det, når du har født dit barn. Tænk ikke på det igen,” siger Kampmann. Desværre er det langt fra sandt for alle – og Kampmann betragter dette som en forpasset chance for at hjælpe. “Forhåbentlig bliver begge grupper - både sundhedspersonale og gravide - være mere opmærksomme på det.”

Forskerne understreger vigtigheden af årlig overvågning for kvinder, der har oplevet graviditetsdiabetes. “Jo før du finder ud af, at du har diabetes eller prædiabetes, jo før kan du blive behandlet,” siger Kampmann. “Hvis du bliver behandlet meget tidligt i sygdomsforløbet, kan du udskyde eller endda undgå komplikationer.”

Through my work as a clinician, taking care of pregnant women with diabetes, I have gained a genuine interest in glucose metabolism and insulin resist...

The overarching theme for my research is insight into the consequences of a diabetic pregnancy. I’ve been using a host of methods, especially I’ve exp...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020