Olivenolie sænker hjertekarrisikoen – specielt hvis den er ekstra jomfru

Sundhed og velvære 17. mar 2024 3 min Associate Professor Marta Guasch Ferré Skrevet af Kristian Sjøgren

Middelhavskost har i mange år været associeret til et sundere hjertekarhelbred og et sundere metabolisk helbred. Nu viser et nyt studie, at olivenolie kan ændre i blodets metabolitsammensætning og sænke risikoen for udvikling af hjertekarsygdom med 30 pct. Specielt ekstra jomfruolivenolie virker til at være sundhedsfremmende.

Middelhavskost har i mange år været associeret til et sundere hjertekarhelbred og et sundere metabolisk helbred. Nu viser et nyt studie, at olivenolie kan ændre i blodets metabolitsammensætning og sænke risikoen for udvikling af hjertekarsygdom med 30 pct. Specielt ekstra jomfruolivenolie virker til at være sundhedsfremmende.

Det er efterhånden veletableret, at maden i Middelhavsområdet er forbundet med både et sundere hjertekarhelbred, sundere metabolisk helbred og et længere liv.

Årsagen er alt det sunde, som findes i frugt, grønt, frisk fisk og olivenolie, hvilket samlet set og i store træk er bestanddelene i en traditionel middelhavskost.

Nu viser et nyt studie, at olivenolie i sig selv er associeret til en sundere metabolisk profil, og at denne sundere metaboliske profil kommer med markant lavere risiko for udvikling af hjertekarsygdom.

Studiet viser også, at det ikke er helt ligegyldigt, hvilken olivenolie man putter i maden.

"Budskabet i dette studie er, at man skal skifte olien i sit køkken ud med en sundere olie, fordi det er associeret til et bedre helbred. Studiet viser blandt andet, at især ekstra jomfruolivenolie er forbundet med kardiovaskulære helbredsfordele," fortæller en af forskerne bag studiet, lektor Marta Guasch Ferré fra Afdeling for Epidemiologi og Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Forskningen er offentliggjort i Cardiovascular Diabetology.

Velkendt, at olivenolie er sundt

Ifølge Marta Guasch Ferré har forskning efterhånden slået fast, at olivenolie er sundt.

Den sundhedsfremmende effekt af at benytte olivenolie i madlavningen kan krediteres til oliens indhold af blandt andet vitaminer og polyfenoler, der begge er associeret med et bedre helbred.

Det gælder især jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie, som begge indeholder højere mængder af de sunde molekyler sammenlignet med almindelig olivenolie og især andre olier.

Det har dog været ukendt, hvordan indtag af olivenolie påvirker kroppens metabolom, altså sammensætningen af flere hundrede metabolitter i blodet.

Metabolitter er et udtryk for alle de processer, som foregår inde i kroppen, og kan som sådan benyttes til at blive klogere på sundhed og sygdom.

Nogle metabolitter kan endda bruges som markører for udvikling af sygdom, allerede inden symptomerne opstår.

"Formålet med dette studie var derfor at finde ud af, hvordan olivenolie påvirker metabolomet, risikoen for udvikling af hjertekarsygdom og risikoen for udvikling af type 2-diabetes," forklarer Marta Guasch Ferré.

Sammenlignet effekten af forskellige olivenolier

I studiet analyserede forskerne blodprøver fra et stort studie af effekten af middelhavskost på den kardiovaskulære risikoprofil.

I det oprindelige studie deltog tæt ved 7.000 personer, som blev randomiseret til at spise middelhavskost plus olivenolie, middelhavskost plus nødder eller en kost, som den for ti år siden blev anbefalet af den amerikanske hjerteforening.

Forsøgsdeltagerne havde alle en i forvejen høj risiko for udvikling af hjertekarsygdom, for eksempel type 2-diabetes, forhøjet kolesterol, familiehistorik med hjertekarsygdom eller var rygere.

Resultatet af dette studie viste, at middelhavskost var associeret med lavere risiko for udvikling af hjertekarsygdom sammenlignet med den kost, som den amerikanske hjerteforening anbefalede.

I det nye studie har forskerne analyseret 1.837 af forsøgsdeltagernes blodprøver ved både baseline og efter ét år for at identificere udviklingen af indholdet af metabolitter i blodet, ligesom de har undersøgt den kardiovaskulære effekt af at benytte olivenolie i maden og også sammenholdt effekten af de forskellige typer af olivenolie.

30 pct. lavere risiko for hjertekarsygdom

Resultatet af studiet viser, at indtag af olivenolie er associeret til ændringer i metabolomet.

Jomfruolivenolie var associeret til 78 ændringer i den metaboliske signatur, herunder ændringer i indholdet af flere forskellige lipider, acylcarnitiner og aminosyrer, som alle spiller ind i et sundt helbred.

Almindelig olivenolie var kun associeret til ændringer i 17 metabolitter.

Samtidig identificerede forskerne også, at det at have ekstra jomfruolivenolie som en del af kosten var associeret til 30 pct. lavere risiko for inden for opfølgningsperioden at udvikle hjertekarsygdom.

Denne effekt så forskerne ved indtag af jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie, men ikke ved indtag af almindelig olivenolie.

Forskerne fandt heller ingen effekt på risikoen for udvikling af type 2-diabetes.

Ifølge Marta Guasch Ferré kan der dog være forskellige faktorer i studiet, der har gjort, at forskerne ikke kan finde en forskel.

For det første modtog forsøgsdeltagerne jomfruolivenolie gratis, hvilket kan betyde, at for få deltagere har haft almindelig olivenolie som en del af deres kost til at det har statistisk gennemslagskraft i resultaterne.

"Og så kan mekanismen bag udvikling af type 2-diabetes være forskellig fra den ved udvikling af hjertekarsygdom. For eksempel har sunde fedtstoffer, som dem der findes i olivenolie, stor effekt på kolesteroltallet og derfor effekt på den kardiovaskulære risiko, hvilket ikke er det samme ved type 2-diabetes," forklarer Marta Guasch Ferré.

Skift til en sundere olie

Ifølge Marta Guasch Ferré er beskeden i studiet, at det er sundhedsfremmende for det kardiovaskulære helbred at erstatte andre former for olie i kosten med olivenolie.

Det gælder især for personer, der er i høj risiko for udvikling af hjertekarsygdom.

"Måske vil resultatet være anderledes i andre befolkningsgrupper, men i denne gruppe af personer, der har høj hjertekarrisiko, må konklusionen være, at det at skifte til en sundere olie kan gavne helbredet," siger Marta Guasch Ferré.

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020