Find det rette brændstof til din krops bakterier

Sundhed og velvære 29. sep 2017 4 min Professor of Human Metabolism, Chief Research Physician, Specialist of Endocrinology Oluf Borbye Pedersen, Chef, Thomas Rode Andersen Skrevet af Morten Busch

Mennesker består af 90 % bakterier. De nedbryder madrester til energi i tarmene, trimmer modstandskraften mod sygdomme og kan sandsynligvis ændre på humør og hukommelse. Det berettede metabolismeforsker Oluf Borbye Pedersen på årets Heartland Festival i samtale med tidligere Kong Hans-kok Thomas Rode. I fremtiden vil ikke blot vores medicin blive personlig, så den passer til vores DNA. Vores mad bliver det også, så vores tarmbakterier får det brændstof, der kan holde deres vært sprudlende og rask.

D. 11. maj 2017 kl. 5 om morgenen blev professor Oluf Borbye Pedersen hentet af en taxa fra sin bopæl. Taxaen var skinnende poleret, og da han åbnede døren til bagsædet, blev han mødt af en behagelig duft af rengøringsmidler. Dér, hvor chaufførens kaffekopholder normalt står, stod i stedet en håndsprit. Oluf Borbye Pedersen gav taxachaufføren sine komplimenter, men kunne alligevel ikke dy sig for at sige:

”Du kan vist ikke lide bakterier.”

Der blev helt stille. Taxachaufføren slukkede for bilradioen, vendte sig om mod ham og stirrede, men sagde ingenting, men så kom det:

”Er du helt OK? Og nej, jeg hader bakterier.”

Det viste sig, at taxachaufføren havde haft Salmonella-infektion to gange og lige rejst sig fra en lungebetændelse, så han havde en god grund.

Oluf Borbye Pedersen gav ham nu alligevel et længere professoralt foredrag om, at vi mennesker har 10 gange så mange bakterieceller i forhold til egentlige menneskeceller inden i os, og at vi har 40 gange så meget bakterielt DNA som vores eget DNA. Og at bakterier i vid udstrækning styrer vores modstandskraft.

”Jeg forklarede, at bakterier nedbryder en masse af vores mad, som de laver til energi til os. Man ved fra forsøg, at man blot ved at ændre på sammensætningen af tarmbakterier i en mus, kan ændre på musens humør, nysgerrighed og hukommelse, og når forskere giver tarmbakterier fra unge fisk til ældre fisk, så begynder de ældre fisk at opføre sig som teenager-fisk, og de lever 30-40 % længere end normalt,” fortæller Oluf Borbye Pedersen, der professor og forskningsleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.

På vej mod den personlige mad

De fleste mennesker ser alligevel ligesom taxachaufføren stadig på bakterier som nogle, der gør os syge, men ifølge Oluf Borbye Pedersen er det et syn, vi kommer til at ændre på. Det drøftede han på årets Heartland Festival i med tidligere Kong Hans-kok Thomas Rode.

”Inden for lægeverdenen er vi på vej mod den personlige medicin, hvor læger ordinerer medicin ud fra ens DNA og ens tarmbakterie-sammensætning for at få optimal effekt af medicinen med så få bivirkninger som muligt. På samme måde er det inden for mad. Vi er på vej mod den personlige mad.”

Mange af os render ifølge Oluf Borbye Pedersen rundt med en slags kronisk betændelse i kroppen, men hvis vi spiser mange grøntsager og nødder – fx avocado, broccoli, spinat og valnødder, så kan man undgå den kroniske betændelsestilstand, der øger risikoen for en masse sygdomme.

”Vores kroppe udvikler disse inflammatoriske tilstande blandt andet fordi mennesket er den eneste race på jorden, der næsten udelukkende spiser efter vores præference. Det er et gigantisk problem,” fortalte tidligere chefkok på Restaurant Kong Hans Thomas Rode.

Ligeglade med vores egen motor

Især den forarbejdede mad er ifølge Thomas Rode et stort problem, så han har siden han stoppede som chefkok arbejdet med at få ”rigtig” mad tilbage på danskernes spiseborde, og den mad skal man ifølge Rode søge tilbage i tiden efter.

”Dengang har der ikke været forarbejdet mad i farvestrålende emballager. Der har ikke været bjerge af pasta, så man nemt kunne lave aftensmad til en familie på otte på fire min. Vores tanker har altid gået ud på at spise de ting, der oprindeligt var, og så bruge den viden vi har nu til dags til at få det til at blive lækkert og dejligt,” forklarede Thomas Rode, der i dag arbejder som sundhedsvejleder på Skodborg Kurhotel.

Videnskaben understøtter ifølge Oluf Borbye Pedersen i hvert fald en del af den tilgang og strategi til at lave god og sund mad.

”Grøntsager er de gode tarmbakteriers livret, og bær hjælper til at korrigere skader på vores DNA, så vi ikke udvikler fx cancer. Vi ved dog i dag, at hvis man spiser rigtig meget rødt kød fra firbenede dyr, så får man fremavlet nogle tarmbakterier, som laver stoffer, der går over i blodet og forårsager åreforkalkning.”

Ifølge Thomas Rode er 65% af det, som vi spiser i da baseret på korn, majs, ris og kartofler. Dertil skal man lægge den daglige andel af raffineret sukker, tilsætningsstoffer og raffineringsstoffer. Det efterlader ikke ret meget til det, der giver en mæthed, sundhed, næring til tarmbakterierne og den energi, vi skal bruge for at få et bedre og længere liv.

”Hvis jeg går hen og køber en ny bil, overvejer jeg ikke at gøre noget som helst andet, end det der står i manualen. Bruger den oktan 98 blyfri, så er det det vi kører på. Hvorfor er det, at vi er fuldstændig ligeglade med, hvad vi kommer i vores egen motor. Bare det er noget, vi kan lide. Bare det er billigt og hurtigt. Ligesom med bilen bærer vi hver især inde i os selv på den helt rigtige formel for det brændstof, vi har brug for.”

Det kaldes sund fornuft

Spørgsmålet melder sig, hvordan man finder sin egen formel på brændstof, der kan sikre vores egne celler og ikke mindst bakterierne inden i os det rette brændstof. Ifølge OIuf Borbye, svømmer medier og magasiner over med kure, bl.a. fordi ernæringsvidenskaben, er en af de yngste videnskaber, vi overhovedet har.

”Vi kender stadig kun nogle små fragmenter af de absolutte sandheder om helbredsfremmende mad. I vores virkelige liv med mad bør vi nok gøre akkurat, som vi gør med vores privatøkonomi. Når man investerer, så prøver man at investere bredt. Sådan er det også med mad. Prøv at investere i jeres helbred bredt.”

Ifølge Oluf Borbye Pedersen er man dog stadig nødt til at kombinere den videnskabelige viden med ens egen erfaring for at blive den bedste version af en selv.

”I skal bruge jeres personlige erfaringer, lytte til jeres egen biologi, fordi I er forskellige med jeres DNA og tarm-bakterier. I skal gøre jeres egne erfaringer, men sæt dem i relation til den viden om sund ernæring vi har, så det bliver en syntese af den nuværende fragmentariske videnskab og så jeres egen erfaring. Det er det jeg kalder sund fornuft.”

Om det var sund fornuft, der drev taxachaufføren, der kørte Oluf Borbye Pedersen til lufthavnen og måtte stå model et længere foredrag om de bakterier, han ikke kunne lide, vides ikke, men da taxaen drejede ind til terminal 3 ved Kastrup, sagde han:

”Min mavefornemmelse var helt rigtig. Du er ikke helt ok. Du er jo inficeret mand med 50 billioner bakterier. Men jeg skal love dig en ting. Når jeg har fået dig ud af vognen, så bliver der sprittet ekstra grundigt af i dag.”

Novo Nordisk Fonden støttede talks-programmet på Heartland Festival 2017, hvor Thomas Rode og Oluf Borbye Pedersen var i den personlige samtale ”Om personlig optimering og mad”. Thomas Rode var chefkok på Kong Hans Kælder fra 1996-2014 og har siden arbejdet som sundhedsvejleder på Skodsborg Kurhotel. Oluf Borbye Pedersen er professor og dr.med. og forskningsleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet og medforfatter til bogen 2Tarme i Topform”, Politikens Forlag.

Michelin-starred chef Thomas Rode Andersen was only the third head chef at Denmark’s Kong Hans Kælder since the restaurant opened in 1976. He had work...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020