Forskere har identificeret en genetisk variant, som ofte findes hos personer, der aldrig har hovedpine. Det giver os en anden forståelse af hovedpine som et kontinuum af fænotyper samt de biologiske mekanismer bag hovedpine, siger en forsker.
Normalt er forskere interesseret i at identificere gener, der er associeret med udvikling af forskellige sygdomme. Det kan være, at nogle genetiske varianter, altså forskelle i givne gener mellem mennesker, gør nogle mere disponerede for at udvikle for eksempel hjertekarsygdomme, diabetes, sklerose eller migræne.
I et nyt studie har forskerne taget skeen i den anden hånd og gjort det hele omvendt. Fremfor at identificere genetiske varianter, der øger risikoen for udvikling af hovedpine, har de i stedet identificeret en genetisk variant, som er meget hyppig hos personer, der aldrig udvikler hovedpine. Den genetiske variant ser med andre ord ud til at beskytte mod at udvikle hovedpine i det hele taget.
"Vi ved, at der faktisk findes mange mennesker, som siger, at de aldrig har haft hovedpine. Når man gerne vil blive klogere på en given sygdom, kan det nogle gange være interessant også at undersøge det modsatte, altså ikke-sygdom, og det er det, som vi har gjort i dette studie ved at identificere, hvad der genetisk karakteriserer de mennesker, som siger, at de aldrig har hovedpine," forklarer en af forskerne bag studiet, lektor Thomas Folkmann Hansen fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet.
Nogle mennesker får aldrig hovedpine
Forud for det genetiske studie har forskerne lavet andre undersøgelser, hvor de har forsøgt at beskrive, hvad der karakteriserer personer, som aldrig får hovedpine. Disse undersøgelser har blandt andet vist, at det ikke skyldes, at disse personer har en højere smertetærskel. De er faktisk heller ikke modstandsdygtige over for induceret hovedpine, hvilket læger/forskere kan fremprovokere med nitroglycerin. De får i modsætning til de fleste andre mennesker bare ikke hovedpine fra tid til anden.
Derfor gik forskerne videre til en genetisk undersøgelse, hvor de undersøgte genetiske forskelle mellem mennesker generelt og personer, der fortæller, at de aldrig har hovedpine.
"Vi ved, at nogle mennesker ikke udvikler hovedpine, og at det er stabilt over mange år. De får ikke hovedpine ved influenza, ved milde traumer, eller når de glemmer at drikke eller spise. Nogle ved faktisk ikke, hvad hovedpine er for en følelse," forklarer Thomas Folkmann Hansen. Han uddyber, at når det kommer til de personer, der siger, at de aldrig har haft hovedpine, er langt størstedelen mænd.
Flere end 60.000 danskere med i studie
I studiet spurgte forskerne 63.992 personer om, hvorvidt de nogensinde havde haft hovedpine, og de sammenholdt derefter svarene med genetiske data fra Det Danske Bloddonorstudie. Fem procent (2.998 personer) svarede, at de aldrig havde haft hovedpine, og forskerne undersøgte, om nogle særlige, men alligevel almindelige, genetiske varianter var hyppigere til stede i arvemassen hos denne gruppe hovedpinefrie danskere sammenlignet med resten.
Thomas Folkmann Hansen fortæller, at det er velkendt, at genetik spiller en stor rolle ved forskellige former for hovedpine. "50 procent af migræne kan som eksempel forklares med genetik," siger han.
Genetisk variant beskytter mod udvikling af hovedpine
Den genetiske undersøgelse viste, at den genetiske variant rs7904615[G] i genet ADARB2 er meget tæt associeret med at ikke opleve hovedpine nogensinde. Folk, der fortalte, at de aldrig havde hovedpine, havde med andre ord hyppigere denne genetiske variant sammenlignet med alle dem, der godt ved, hvordan en hovedpine føles.
Thomas Folkmann Hansen fortæller, at ADARB2 faktisk ikke er et særligt velstuderet gen, men at det er med til at regulere udtrykket af gener i hjernen. I enkelte forsøg med mus, hvor forskere har ødelagt dele af ADARB2, er det fundet, at det giver mindre ændringer i musens adfærd. Det tyder på, at ADARB2 er involveret i regulering af adfærd. Koblingen til hovedpine er derfor ikke helt usandsynlig.
"Det er ikke et gen, som har meget med udvikling af sygdom at gøre, og derfor har interessen for det også været lav. Det er også en af grundene til, at vores undersøgelse var så lang tid om at blive publiceret. Vi ville gerne have, at andre kunne genfinde det, som vi har fundet i det her studie, men ingen andre har lavet en undersøgelse, som minder om den," forklarer BRIDGE-postdoc Isa Amalie Olofsson, som har udført forsøgene i forbindelse med hendes ph.d.
Giver ny forståelse af biologien bag hovedpine
Ifølge Thomas Folkmann Hansen gør den nye opdagelse forskere klogere på hovedpine som et kontinuum af tilstande.
Nogle har alvorlige hovedpiner og befinder sig i den ene ende af spekteret. Det kan blandt andet dreje sig om personer med invaliderende migræne.
I den anden ende af spekteret finder vi dem, der ikke bare sjældent har hovedpine, men i stedet ser ud til decideret at være beskyttet mod at udvikle hovedpine på grund af deres genetik.
Så er der selvfølgelig alt andet ind imellem, for eksempel spændingshovedpine, clusterhovedpine eller bare hovedpine.
"Når vi ser på hovedpine som et kontinuum med forskellige fænotyper og forskellige gener involveret, gør det os klogere på biologien bag hovedpine. Drømmen med dette studie var at finde et gen for en receptor eller noget andet, som vi kunne påvirke medicinsk og derigennem forhindre mennesker i at udvikle hovedpine. Vores fund peger ikke umiddelbart i den retning, men vi vil selvfølgelig gå videre med vores undersøgelser for at se, om en bedre forståelse af ADARB2 kan lede til udvikling af nye former for lægemidler til behandling af hovedpine," siger Thomas Folkmann Hansen.