Dårlig søvn gør kroppen mindre følsom over for insulin

Kost og livsstil 15. mar 2022 3 min Cand.scient Nina Sondrup Skrevet af Kristian Sjøgren

For lidt eller for dårlig søvn kan have negativ effekt på kroppens insulinfølsomhed og dermed potentielt øge risikoen for udvikling af blandt andet type 2-diabetes.

En god nats søvn betyder meget mere, end at man er frisk om morgenen, når vækkeuret ringer.

Sover man ikke godt, eller sover man for lidt, sætter det sig ifølge et nyt studie spor i kroppens omsætning af glukose, hvilket kan øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

I den nye undersøgelse har forskere samlet data fra en lang række tidligere studier, og undersøgelsen viser, at blandt andet for kort søvn, mangel på dyb søvn og det at sove på de forkerte tidspunkter af døgnet alt sammen reducerer potentialet for at optage sukker fra blodet.

Ifølge en af forskerne bag studiet bør der være mere fokus på, hvor vigtigt det er at få sovet godt.

"Rigtig mange mennesker sover for lidt om natten. Det kan have mange effekter på både fysikken og psyken, og vi kan nu vise, at det også påvirker kroppens insulinfølsomhed, som bliver nedsat. Når kroppens insulinfølsomhed bliver nedsat, kan kroppen ikke i samme omfang optage glukose fra blodet til vævet, eksempelvis musklerne, og det forhøjer blodsukkeret med den medfølgende forhøjede risiko for udvikling af type 2-diabetes," fortæller cand. scient. Nina Sondrup, der lavede forskningen i forbindelse med sit speciale på Københavns Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen.

Forskningen, som Nina Sondrup har lavet under vejledning af professor Anne Raben og postdoc Jonas Salling Quist, er offentliggjort i Sleep Medicine Reviews.

Gennemgået data fra 35 tidligere studier

I forskningen har Nina Sondrup sammen med sine kollegaer lavet et såkaldt systematisk review over den tilgængelige litteratur på området. I alt har forskerne indhentet data fra 35 tidligere publicerede kontrollerede lodtrækningsforsøg.

I studierne har forskere undersøgt, hvordan forskellige former for forringet søvn påvirker blandt andet kroppens insulinfølsomhed og udskilningen af forskellige hormoner.

I det nye studie har forskerne opdelt dårlig søvn ud fra forskellige måder, hvorpå den var forringet.

Søvnen kunne være for kort, være afbrudt, være karakteriseret ved ikke at indeholde dyb søvn eller REM-søvn eller være på forskudte tidspunkter af døgnet, sådan som eksempelvis personer med natarbejde oplever det.

Forsøgspersonernes søvn blev manipuleret, hvilket eksempelvis kunne betyde, at personerne blev udsat for lyde om natten, så de ikke kunne komme ned i den dybe søvn.

Forkortet søvn blev defineret som to til 2,5 timer mindre søvn pr. nat.

I forbindelse med de forskellige former for forstyrret søvn blev forsøgsdeltagernes insulinfølsomhed målt på forskellige måder.

"Fra forskellige observationelle studier og fra museforsøg ved man, at dårlig søvn på forskellige måder kan ødelægge kroppens glukosestofskifte og øge risikoen for udvikling af blandt andet type 2-diabetes og svær overvægt. I dette studie ønskede vi at finde ud af, hvilke former for dårlig søvn som medfører denne forøgede risiko," forklarer Nina Sondrup.

Dårlig søvn giver nedsat insulinfølsomhed

Resultatet af undersøgelsen viser, at kun nogle former for forringet søvn ser ud til at nedsætte kroppens insulinfølsomhed.

Det gælder søvn kortere end seks timer, søvn om dagen frem for om natten og mangel på dyb søvn.

Til gengæld fandt forskerne ikke nogen effekt på insulinfølsomheden som følge af forringet REM-søvn eller ved afbrudt søvn, hvor forsøgspersonerne blev vækket hver halvanden time for derefter at få lov til at falde i søvn igen.

De observerede forringelser af insulinfølsomheden kan muligvis have betydning for helbredet.

"Vi kan ikke med sikkerhed sige, at det er klinisk relevant. Det må andre studier undersøge. Men vi har i hvert fald fundet en interessant effekt af dårlig søvn på kroppens omsætning af glukose. Derudover har vi fundet det i raske individer, så fremtidige studier bør undersøge effekten af dårlig søvn på insulinfølsomheden hos personer med prædiabetes eller type 2-diabetes," siger Nina Sondrup.

Forskerne fandt også, at dårlig søvn var forbundet med øget udskillelse af stresshormonet kortisol. Det peger på, at dårlig søvn leder til stress i kroppen, hvilket i dyreforsøg også har vist sig at øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Der skal mere fokus på søvn

Nina Sondrup mener, at forskningsresultatet peger i retning af behov for et øget nationalt fokus på bedre søvn.

I nogle lande, blandt andet USA, indgår søvn i de officielle sundhedsanbefalinger, mens andre lande ikke har implementeret søvn i de nationale anbefalinger, blandt andet Danmark.

Nina Sondrup er overbevist om, at større fokus på søvn kan være med til at forebygge udvikling af forskellige livsstilssygdomme.

"Problemet er ofte, at når folk har travlt, nedprioriterer de søvn, men det er usundt. Vores studie peger på, at søvn har stor betydning for kroppens glukosestofskifte, og derfor kan man forestille sig, at man med fokus på god søvn også kan modvirke udvikling af type 2-diabetes," siger Nina Sondrup.

Prevention of type 2 diabetes and obesity with focus on nutrition, physical activity, sleep, appetite, and metabolism.

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020