Ny behandlingsvej mod dødelig teenagekræft

Sygdom og behandling 24. jan 2017 1 min Skrevet af Morten Busch

Ewings sarkom er en dødelig knoglekræft, der især rammer teenagere. I modsætning til mange andre kræfttyper har fremskridtet i behandlingen de sidste 20 år været meget beskedent, da kræften undviger kemoterapien. Ny forskning viser, at kombinationen af flere slags kemoterapi kan være effektiv som behandling.

Interesseret i Sygdom og behandling? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

Børn og unges alt for tidlige død på grund af sygdom optager ikke blot den berørte familie men i høj grad også forskere. Trods intens forskning har der dog nærmest ingen fremgang været i behandlingen af den næstmest hyppige knoglekræft – Ewings sarkom – som stadig næsten halvdelen af de ramte dør af. Nu har et internationalt forskerteam med dansk deltagelse fundet et muligt gennembrud i behandlingen.

Det er især teenagere, der rammes af den barske sygdom. Udfordringen er, at kræften hos de unge skyldes større ændringer i reguleringen af det normale væv frem for specifikke mutationer i særlige gener. Det gør det sværere at målrette kemoterapien til det syge væv, og gør det nemmere for kræften at undslippe terapien.

Udfordringen i terapi med et kemisk stof er, at terapien kun blokerer én metabolisk vej, hvorfor kræften nemt kan finde en anden vej. Derfor bygger behandlingsstrategier mod kræft i stigende grad på kombination af forskellige typer kemoterapi, hvorved flere veje blokeres samtidig. Desværre er det kun tidligere lykkedes i begrænset omfang mod Ewings sarkom.

Via en systematisk screeningsproces af kræftceller fra tre forskellige tumortyper af Ewings sarkom har det internationale forskerhold målt interaktioner og kombinationer af et stort sæt af målrettede stoffer, og den strategi ser ud til at have givet gevinst. Via den systematiske tilgang lykkedes det dog ikke blot at finde de optimale kombinationer af eksisterende kemoterapi.

Forskerne identificerede også to specifikke molekylære mål, PKC412 og IGF1R, som de mener, er de oplagte akilleshæle hos kræftcellerne. Ved at kombinere den rette mængde af forskellige former for kemoterapi mod disse mål foreslår forskerne en ny kombinationsbehandling mod Ewings sarkom, som de mener nemt og hurtigt kan implementeres i klinisk behandling. Dermed kan forskernes resultater forhåbentlig være med til at redde mange unge mennesker fra en alt for tidlig død.

Artiklen “Combinatorial Drug Screening Identifies Ewing Sarcoma-specific Sensitivities” er udgivet i tidsskriftet Molecular Cancer Therapy. Forskere fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research var en del af det internationale forskersamarbejde.


Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020