Naturligt søvnmiddel øger risiko for diabetes

Kost og livsstil 11. okt 2017 2 min Principal Investigator Hindrik Mulder Skrevet af Morten Busch

Melatonin er blevet kaldt mørkets hormon og regulerer menneskets indre ur. Mange mennesker med søvnproblemer tager vidunderstoffet for at få en bedre søvn. Ny forskning tyder dog på, at det ikke er uden risiko. Melatonin har nemlig også en effekt på reguleringen af vores blodsukker og øger risikoen for type 2-diabetes. Knap en tredjedel af befolkningen har en genetisk variant, der gør dem ekstra følsomme over for melatonin. De bør være særligt opmærksomme og fx undgå natarbejde.

Bare fordi noget er naturligt, er det ikke nødvendigvis sundt. Selvom hormonet melatonin produceres naturligt i den menneskelige krop og hjælper mange mennesker til at få bedre søvn, kan det også have andre mindre gode effekter. Melatonin hæmmer nemlig udskillelsen af insulin. Helt ny forskning viser, at ca. en tredjedel af alle mennesker er mere følsomme overfor melatonin og har større risiko for at udvikle diabetes.

”Personer med den her særlig genetiske risikovariant har markant flere receptorer i kroppen for melatonin, så effekten af stoffet er kraftigere. Det betyder, at de udsætter sig selv for en særlig risiko, hvis de bruger melatonin som sovemiddel eller på andre måder øger melatonin-niveauet, fx ved for meget natarbejde,” siger professor Hindrik Mulder fra Molekylär Metabolism på Lunds universitet.

En særlig genetisk variant

Melatonin er et naturligt forekommende hormon med en regulerende effekt på menneskers, dyrs og planters biologiske rytme. Stoffet udskilles af koglekirtlen i hjernen i den mørke del af døgnet og påvirker derved døgnrytmen. Udskillelsen forstærkes ved faldende lysintensitet, så man naturligt bliver søvnig, når mørket falder på. Stoffet kan dog også indtages som piller. Tidligere er der ikke set nogen umiddelbare bivirkninger hos dem, der har brugt det.

”I dag ved man dog med sikkerhed, at melatonin påvirker udskillelsen af insulin direkte. Når melatonin binder sig til sin naturlige receptor, dæmpes produktion af signalstoffet cAMP. De manglende cAMP-signaler får cellerne i de langerhanske øer til at reducere udskillelsen af insulin. Konsekvensen bliver, at reguleringen af blodsukkeret forstyrres.”

Melatoninen påvirker altså den normale blodsukkerregulering, og det er derfor også naturligt, at varige forstyrrelser af melatonin-produktionen kan have varige konsekvenser for blodsukkerreguleringen og dermed udviklingen af diabetes. 3 ud af 10 mennesker har en særlig genetisk variation, der forstærker melatonins signaler, så ændringer i melatonin-niveauet har en endnu stærkere effekt.

”Vi kan se, at mennesker med en særlig genetisk variant af melatonin-receptor 1B producerer ekstra meget af denne receptor. Så melatoninen begrænser udskillelsen af insulin hos disse mennesker. Og vi regner med, at det er derfor, at de oftere rammes af diabetes.”

Det naturlige er ikke altid ufarligt

Problemet med varig ubalance i blodsukkerregulering kan forværres yderligere, hvis mennesker med denne genetiske variant tager melatonin som sovemiddel, og da ekstra mange diabetikere lider af søvnproblemer, er der her tale om en ond cirkel.

”For meget melatonin sænker insulinproduktionen og øger risikoen for diabetes, som igen giver dårligere søvn. Dårlig søvn og natarbejde vil hos alle mennesker påvirke melatonin- og dermed insulinproduktionen. Derfor bør mennesker med denne genetiske variant nok være særligt opmærksomme og helst undgå natarbejde og undgå at bruge melatonin som fast medicin.”

Selvom Hindrik Mulder på baggrund af den nye forskning altså gør opmærksom på, at melatonin måske ikke kun er af det gode, advarer han dog samtidig imod at være overdrevent nervøs ved brug af stoffet. Man har nemlig stadig kun skrabet overfladen af forståelsen af sammenhængen mellem søvn, melatonin og diabetes.

”Og så markant er effekten altså heller ikke. Der er umiddelbart tale om en 10 % forøgelse af risikoen hos mennesker med denne genetiske variant. Først og fremmest er det vigtigste her og nu at huske på, at naturlige stoffer kan være lige så farlige eller farligere end kemisk fremstillede stoffer. Fx er insulin i forkert dosering livsfarligt. På samme måde kan overdreven brug af melatonin have utilsigtede bivirkninger.”

Artiklen “Melatonin signalling and type 2 diabetes risk: too little, too much or just right?” er udgivet i tidsskriftet Diabetologia. Professor Hindrik Mulder modtog i 2016 og 2017 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet ”Elucidating the diabetogenic mechanisms of melatonin signaling using induced pluripotent stem cells and genome editing”.

My scientific work has focused on the insulin-secreting beta-cells in the islets of Langerhans. They release the hormone insulin, which controls whole...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020