Et lille studie med patienter fra Italien og Kina viser, at kræftmidlet bevacizumab særdeles effektiv reducerer symptomerne på smitte med coronavirus.
Hele verden leder efter nye måder at bekæmpe COVID-19 på.
Det drejer sig først og fremmest om fremstilling af vacciner, men flere lægemiddelproducenter har også sendt en lang række antistofbehandlinger i både kliniske forsøg og på markedet.
Men måske kan verden få en uventet hånd fra kræftmidlet bevacizumab. I hvert fald viser et nyt studie, at bevacizumab markant kan reducere både de respiratoriske symptomer på smitte med coronavirus og også nedsætte feber. Det kan nedsætte risikoen for at dø af COVID-19 og hjælpe folk ud af et alvorligt sygdomsforløb.
Resultatet er offentliggjort i Nature Communications.
"Resultaterne er meget lovende, og vi håber på, at disse indledende forsøg kan bane vejen for større randomiserede forsøg, hvor vi for alvor kan få bevis for, at bevacizumab kan sænke antallet af personer, som bliver alvorligt syge eller dør af COVID-19. Kan vi det, er sygdommen ikke så skræmmende længere," fortæller manden bag det nye studie, professor Yihai Cao fra Karolinska Institutet i Sverige. Yihai Cao er også æresprofessor ved Københavns Universitet.
Signalmolekyle kan spille stor rolle ved symptomer på COVID-19
Yihai Cao er onkolog og interesserer sig som sådan primært for kræftsygdom.
Da COVID-19-pandemien brød ud i Wuhan i slutningen af 2019, lagde han imidlertid mærke til nogle interessante sygdomstræk blandt de smittede.
COVID-19 angriber lungerne og leder til åndedrætsproblemer, hvilket for mange betyder iltmangel, der kan blive fatalt.
Den såkaldte vascular endothelial growth factor (VEGF) spiller en tilsyneladende vigtig rolle i sygdomsmanifestationen ved smitte med coronavirus. VEGF er bedst kendt for at være et signalmolekyle ved dannelsen af nye blodårer og spiller derfor en vigtig rolle i forhold til at gendanne blodforsyningen til celler og væv, når de mangler ilt.
Men VEGF inducerer ved COVID-19 også vaskulære utætheder i lungerne, hvilket leder til væskeophobninger i lungernes avioler, og det resulterer i dårligere optag af ilt i lungevævet. VEGF er desuden involveret i lungeinflammationer og ser ud til at være særligt aktiv ved smitte med coronavirus.
"Derfor var det vores tanke, at vi ved at blokere for VEGF kunne reducere nogle af symptomerne på COVID-19, herunder åndenød. I den sammenhæng er bevacizumab interessant, fordi det netop er et humant anti-VEGF-middel, som allerede er godkendt til behandling af mennesker," forklarer Yihai Cao.
Patienter fik det markant bedre af behandling
I kliniske forsøg i hhv. Kina og Italien blev 26 indlagte patienter med alvorlig COVID-19 og behov for supplerende ilt behandlet med bevacizumab i et forsøg på at lindre deres symptomer på sygdommen.
Resultaterne var dramatiske:
- 92 pct. af patienterne fik det markant bedre efter behandling med bevacizumab, og inden for 28 dage var 17 udskrevet.
- Ingen fik forværret deres vejtrækningsproblemer, og ingen døde.
- Ud af 14 patienter med høj feber faldt feberen hos 13 inden for tre dage.
- Sammenlignet med patienter, som ikke blev behandlet med bevacizumab, oplevede patienterne i behandlingsgruppen større forbedring i iltmætningen i blodet og mindre behov for supplerende ilt.
"Allerede inden for 24 timer så vi de første forbedringer i iltmætningen i blodet. Resultaterne var de samme, uanset hvor længe folk havde været syge forinden. Det er ret markante resultater," siger Yihai Cao.
Yihai Cao håber på, at resultaterne af det lille udforskende forsøg kan lede til større kliniske forsøg, hvor effekten af behandling med bevacizumab ved alvorlig COVID-19 endelig kan fastslås.