Kan fedtregulering diktere sædkvalitet?

Kost og livsstil 24. nov 2022 4 min Scientific Director, Dr. Albert Koulman, Dr. Claire Meek Skrevet af Eliza Brown

Svær overvægt og stofskiftesygdomme påvirker mænds fertilitet. Man ved dog kun lidt om, hvordan fedt fra mad i blod og andre kropsvæsker påvirker sædcellers bevægelighed. Ved at undersøge prøver af serum og sæd fra 60 mænd har forskere vist, at blodets sammensætning af fedtstoffer direkte afspejles i sammensætningen i sædcellerne og dermed påvirker deres evner. Resultaterne tyder på, at det, man spiser i dag, kan bestemme kvaliteten af ​​ens sæd tre måneder fremme i tiden.

For kvinder, der håber på at blive gravide, er der næsten uendeligt mange råd: skær ned på koffein og alkohol, motioner moderat, og tag bestemte vitaminer. At lave et barn kræver dog to, og "den mandlige side ignoreres fuldstændigt," siger Albert Koulman, en biokemi-forsker ved University of Cambridge, som studerer metabolisme under graviditet og det tidlige liv. Ifølge Koulman mangler dermed halvdelen af ​​ligningen.

Ny forskning tyder på, at kost kan påvirke sædcellers motilitet – altså evnen til at "svømme" effektivt. En helt ny undersøgelse, offentliggjort i oktober i International Journal of Molecular Sciences, udforsker ideen om, at en mands evne til at regulere fedtmolekyler – såkaldte lipider – kan afgøre kraften af hans sæd.

Forskere mener, at ændring af kost kan være meget lettere og mindre invasiv end eksisterende indgreb mod mandlig infertilitet. "Mange penge går til fertilitetsbehandling," siger Koulman. "Der er billigere muligheder, som kunne være lige så effektive eller mere effektive."

Hvad er der i sæd?

Et team af forskere, inklusive Koulman, satte sig for at følge vejen til, hvordan det, vi spiser, udgør byggestenene til sæd. Kunne sammensætningen af ​​blod og sædvæske, væsken der fører sæd ud af forplantningskanalen, give et fingerpeg om, hvorfor nogle sædceller svømmer ubesværet, mens andre kæmper?

Først lige lidt om, hvordan sædceller produceres. Når vi fordøjer maden, fordeles kulhydrat, protein og fedtstoffer til resten af ​​kroppen gennem blodbanen. De små molekyler bruges både som energikilder og byggesten til at samle nye cellulære bestanddele, herunder sædceller. Derfor er det indholdet af blodet, der strømmer til sædrørene i testiklerne, hvor sæden opstår, der afgør, hvilke komponenter der er tilgængelige til at konstruere både sæd og sædvæske.

"Vi har stadig kun en meget basal forståelse af, hvad der får sædceller til at virke, eller deres sammensætning," siger Claire Meek, en anden forsker fra University of Cambridge, som studerer metabolisme under graviditet og det tidlige liv og var en del af undersøgelsen. Bevidstheden vokser om, at "fedtstoffer næsten helt sikkert er nøgleregulatorer for sædfunktion og struktur, men vi ved meget lidt om, hvad det egentlig betyder".

"Når du tænker over det, har sædceller masser af forskellige job at udføre," forklarer Meek. "De har bemærkelsesværdigt forskellige roller for én type celle."

Hvad angår strukturen, danner fedtstofferne membranen, der omgiver sæden; membranen omkring hovedet skal være stærk nok til at forhindre, at den dyrebare genetiske nyttelast bliver beskadiget, mens en stiv membran omkring halen skal gøre fremdriften lettere.

Og mens man historisk troede, at sædceller kun kunne trække energi fra simple sukkerarter som glukose, tyder nyere forskning på, at fedtstoffer også er en vital energikilde. Af alle de proteiner, en sædcelle kan producere, menes omkring en fjerdedel at være afsat til at nedbryde fedtstoffer til brændstof.

Fedtstoffer synes også at spille en vigtig rolle i sædvæsken. Efter ejakulation er sædcellerne afhængige af indholdet af sædvæsken som energikilde til at kunne gennemføre sig søgen efter at befrugte et æg, da sædcellen i sig selv har nok lagerkapacitet ombord til at bære alt det nødvendige brændstof.

Et energiproblem

Forskerne rekrutterede 60 mænd, der var blevet henvist til en indledende konsultation for pars infertilitet, og indsamlede prøver af deres sædvæske, sæd og blodserum – dvs. blod med alle celler fjernet. Eller i det mindste prøvede de. En af ​​de største forhindringer i projektet var nemlig den logistiske udfordring at bede frivillige om at producere en sædprøve derhjemme og få den til laboratoriet, inden der var gået en time.

Mens 60 mænd med succes gav blodserum og sædvæskeprøver, kom kun 26 til laboratoriet hurtigt nok til, at deres sædceller kunne analyseres.

For disse 26 mænd analyserede forskerne alle tre komponenter, – blodserum, sædvæske og sædceller – for at se, hvilke slags fedtstoffer, der var til stede og i hvilket forhold. De klassificerede også hver mands sæd som høj motilitet eller lav motilitet, hvilket i sagens natur er udfordrende.

"En del af problemet er, at ingen rigtig har en meget god definition af, hvad der er normal motilitet og ikke normal motilitet," siger Meek. Til denne undersøgelse brugte de kriterier fastsat af WHO.

Koulman og Meek er enige om, at det mest slående resultat fra analysen var, at mænd med mere bevægelige sædceller havde større forskelle mellem sammensætningen af fedtstoffet i ​​deres blodserum, deres sædvæske og deres sæd. Med andre ord var deres kroppe bedre i stand til at kontrollere, hvad der kom ind i sæden, og hvad der gik ind i sædvæsken.

"Man kan argumentere for, at dette egentlig er et energiproblem. Det kræver faktisk energi at opretholde forskelle i koncentration," siger Meek.

Koulman tilføjer, at han har set et lignende fænomen i modermælk. "En mors dårlige ernæringstilstand fører til en mindre varieret profil af fedtstoffer i modermælken," hvilket betyder, at man ikke har en optimal variation eller andel af lipider, forklarer han.

Afskedsskud

Forskerne understreger, at denne undersøgelse var lille og har begrænset generaliserbarhed til hele befolkningen. De kan derfor bestemt heller ikke – på den baggrund – komme med forslag til, hvad de skal spise, og hvad de skal undgå for at forbedre kvaliteten af ​​din sæd. I stedet ser forfatterne det som et proof-of-concept-studie, der bør føre til fremtidig forskning indenfor området.

Med hensyn til de næste trin siger Koulman og Meek, at de er nysgerrige efter at se, hvad information om hver persons kost kunne afsløre. Men da sædceller er omkring 3 måneder om at modnes, ville forskere ideelt set være nødt til at tage blodprøver og indsamle oplysninger om kost, måneder før de indsamler sædprøver. Med andre ord, hvad du spiser i dag ville teoretisk set bestemme kvaliteten af ​​din sæd 3 måneder fra nu.

Forskerne understreger, at meget grundlæggende aspekter omkring mandlig fertilitet – såsom hvad normal sædmotilitet er – ikke er blevet fastlagt. Det er ikke så let, fordi "at rekruttere mænd faktisk er virkelig svært" for videnskabelige undersøgelser kontra kvinder, siger Meek. Den nuværende undersøgelse var i stand til at rekruttere deltagere fra en pulje af mænd, der allerede gav sædprøver som en del af fertilitetsanalysen, mens "raske mænd dybest set ikke melder sig frivilligt".

"Det er ret svært at spørge: 'Må jeg få din sæd?'", indrømmer Meek. Tilføj dertil udfordringen med at få en prøve ind i laboratoriet, mens den stadig er frisk, og "det er et ret svært scenarie at få det fra raske mænd inden for rammerne af det normale liv".

My main research involves developing cutting-edge analytical methods to measure specific metabolites and nutrients, and using these methods to facilit...

My research focuses on improving care for women and babies affected by diabetes in pregnancy, including type 1 diabetes, type 2 diabetes and gestation...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020