B1-vitamin kan kurere kronisk træthed ved inflammatorisk tarmsygdom

Sundhed og velvære 6. okt 2024 4 min Clinical professor, Consultant gastroenterologist, PhD Christian Lodberg Hvas Skrevet af Kristian Sjøgren

For mange personer med inflammatorisk tamsygdom er kronisk træthed en livsbetingelse, som det er svært at gøre noget ved. Det kan dog være muligt at mindske træthed hos omkring 50 pct. af personer med inflammatorisk tarmbetændelse. Det kræver blot store mængder B1-vitamin og nogle helt bestemte tarmbakterier.

Der er godt nyt til personer, som lever med inflammatorisk tarmsygdom og kronisk træthed.

Den gode nyhed er, at det er muligt at kurere den kroniske træthed hos omkring halvdelen af alle med kronisk træthed som følgevirkning til inflammatorisk tarmsygdom.

Kuren hedder store mængder B1-vitamin, men det virker kun, hvis patienterne har de rigtige bakterier til stede i tarmen.

Er det tilfældet, kan B1-vitamin til gengæld være en decideret mirakelkur, viser et nyt studie.

»Kronisk træthed er et af de mest ødelæggende symptomer hos personer med inflammatorisk tarmsygdom, også når sygdommen er i ro. Som det ser ud i dag, kan vi ikke gøre andet for de her mennesker end at fortælle dem, at de må hvile sig, når de er trætte. For nogle mennesker med inflammatorisk tarmsygdom er det hele tiden. Derfor er det fantastisk, at vi nu har fundet noget, som virker rigtig godt hos en stor del af personer, som lider af kronisk træthed i forbindelse med inflammatorisk tarmsygdom, samtidig med at behandlingen er næsten uden bivirkninger,« fortæller en af forskerne bag studiet, professor og overlæge Christian Lodberg Hvas fra Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og Aarhus Universitetshospital.

Forskningen er offentliggjort i Gastro Hep Advances.

Ikke alle har gavn af B1-vitamin

Faktisk var det nogle italienske forskere, der først så indikationer på, at B1-vitamin måske kan gøre noget for personer med kronisk træthed på grund af inflammatorisk tarmsygdom.

Den indikation valgte de danske forskere at følge op på og kunne i et tidligere forsøg vise, at der faktisk er noget om snakken. B1-vitamin kan hos nogle patienter helt kurere kronisk træthed.

Det gjaldt dog ikke alle, idet nogle af forsøgsdeltagerne i studiet slet ikke havde gavn af behandlingen.

I det nye studie ønskede forskerne derfor at finde ud af, hvorfor behandlingen kan være en mirakelkur til nogle patienter, men ikke til andre.

»Vi havde en idé om, at de personer, som havde gavn af B1-vitamin, levede med en anden sammensætning af bakterier i tarmene, og at det kunne forklare forskellen. Vi kender fra andre sygdomsområder til betydningen af tarmbakteriesammensætningen på sygdommenes udtryk,« forklarer Christian Lodberg Hvas.

40 personer med i studie

I studiet deltog 40 personer med inflammatorisk tarmsygdom og kronisk træthed.

Hver forsøgsperson blev behandlet med B1-vitamin i fire uger og placebo i fire uger.

Behandlingen blev randomniseret, så forsøgsdeltagerne ikke vidste, om de blev behandlet med det ene eller det andet.

Forsøgsdeltagerne svarede på spørgeskemaer angående deres følelse af træthed, og forskerne undersøgte også afføringsprøver for sammensætningen af bakterierne i forsøgsdeltagerne tarme.

Specifik bakterie er nødvendigt for effekt af B1-vitamin

Resultatet af undersøgelsen var overraskende på flere måder.

For det første fandt forskerne, at kun omkring halvdelen af forsøgsdeltagerne havde nogen gavnlig effekt af behandlingen med B1-vitamin.

Hos de personer, hvor behandlingen til gengæld havde effekt, var effekten ekstremt overbevisende.

»Hos den halvdel, hvor behandlingen hjalp, bragte det deres træthedsniveau tilbage på højde med baggrundsbefolkningen. Det er helt fantastisk for disse personer, der nu igen kan leve helt almindelige liv i den periode, effekten varer ved,« siger Christian Lodberg Hvas.

Undersøgelsen viste også, at der faktisk ikke var de store forskelle i tarmbakteriesammensætningen hos dem, som havde gavn af B1-vitamin, og dem, som ikke havde.

Faktisk var den mest markante forskel mellem den ene og den anden gruppe, at dem, der havde gavn af B1-vitamin, havde bakterier af typen Faecalibacterium prausnitzii til stede i deres tarme.

Det havde dem, som ikke havde gavn af B1-vitamin, ikke.

»Faecalibacterium prausnitzii er i forvejen kendt som en sundhedsfremmende bakterie, der i flere andre studier er associeret til bedre helbred. Men vi ved ikke, om den blot er en markør for sundhed, eller om den er en del af årsagen til, at de sunde mennesker netop er sunde,« forklarer Christian Lodberg Hvas.

Patienter kan allerede i dag behandles med B1-vitamin

Christian Lodberg Hvas fortæller, at der er flere perspektiver i opdagelsen.

For det først vil det være relevant at undersøge, hvor netop Faecalibacterium prausnitzii spiller en rolle ved en gavnlig effekt af B1-vitamin-tilskud til personer med kronisk træthed som følge af inflammatorisk tarmsygdom.

Det vil også være relevant at undersøge, om tilskud med store mængde B1-vitamin også kan gavne andre patientgrupper, der slås med kronisk træthed.

Forskerne har allerede undersøgt potentialet hos patienter med primær skleroserende cholangitis, men her havde B1-vitamin ingen effekt.

De kunne også godt tænke sig at undersøge perspektivet hos personer med træthed som senfølge til COVID-19.

Uanset hvor forskerne vil kigge hen i fremtiden, skal undersøgelser dog kobles til samtidige undersøgelser af tarmmikrobiomet for at se, om Faecalibacterium prausnitzii også spiller en rolle ved effekt hos andre patientgrupper.

Det største og mest umiddelbare perspektiv er dog inden for behandling af personer med inflammatorisk tarmsygdom.

»Vi kan allerede nu sige til vores patienter, at de kan prøve at tage højdosis B1-vitamin og se, om det hjælper. For omkring halvdelen vil det have en direkte effekt på deres kroniske træthed, mens det hos halvdelen ikke vil virke. Men det vil heller ikke komme med en masse bivirkninger. Hvad vi kan gøre for personer, der ikke har Faecalibacterium prausnitzii til stede i tarmen, må fremtiden vise. Nogle vil måske forestille sig, at man kan give disse patienter bakterien, og at det så vil hjælpe, men mange andre studier har vist, at man ikke sådan uden videre kan ændre på en persons tarmbakteriesammensætning, så den bliver sundhedsfremmende. Vi skal hellere se på, hvordan vi på andre måder kan hjælpe disse personer til at få et sundt tarmmikrobiom, der kan fremme deres sundhed og måske også betyde, at tilskud med B1-vitamin vil hjælpe på deres træthed,« siger Christian Lodberg Hvas.

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020