Melatonin sænker kroppens insulinfølsomhed

Sundhed og velvære 20. jan 2021 3 min Physician and PhD Julie Støy Skrevet af Kristian Sjøgren

Mange mennesker anvender melatonin som sovemiddel, men måske bør de lade være med det. Et nyt dansk studie viser, at melatonin kan sænke kroppens insulinfølsomhed med cirka 10 pct. og derved forstyrre glukosemetabolismen, når melatonin indtages i dagtimerne.

Interesseret i Sundhed og velvære? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

Melatonin er kroppens naturlige søvnhormon, der frigives fra pinealkirtlen i hjernen, når du er i mørket. Det er søvnfremmende, og solide niveauer af melatonin i kroppen er udgangspunktet for en god nats søvn.

Melatonin kan også fremstilles syntetisk, og verden over benytter mange mennesker det som et sovemiddel, når en god bog og en kop urtete ikke er nok.

I Danmark er melatonin receptpligtigt og udskrives i stigende omfang af læger til børn eller voksne over 55 år, men i USA kan man købe det i håndkøb. Specielt i USA er melatonin populært, fordi det i manges øjne virker sikkert at indtage et naturligt hormon.

Det kan dog være en lidt for hurtig konklusion, viser et nyt dansk forskningsresultat. Indtag af melatonin kan nemlig sænke kroppens insulinfølsomhed, og nedsat insulinfølsomhed er netop helt centralt for udviklingen af type 2-diabetes.

”Melatonin har en gavnlig effekt i kroppen på de rigtige tidspunkter af døgnet, men vores resultater peger på, at der også er tidspunkter, hvor man ikke skal have melatonin i kroppen, fordi det kan ændre ved kroppens glukosemetabolisme. Mennesker, som i forvejen er disponeret for at udvikle type 2-diabetes, bør overveje at undgå regelmæssigt indtag af melatonin, indtil der findes mere viden om den potentielle sammenhæng,” fortæller en forsker bag det nye studie, læge og ph.d. Julie Støy fra Steno Diabetes Center Aarhus.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i Journal of Pineal Research.

Melatonin, søvn og risiko for type 2-diabetes hænger sammen

Koblingen mellem type 2-diabetes, søvn og muligvis også melatonin er ikke ny viden.

Mange studier har gennem tiden vist, at en forstyrret døgnrytme øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Det gælder blandt andet personer, der har meget natarbejde eller af anden årsag har vendt rundt på døgnet.

Både natarbejde og omvendt døgnrytme øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes, og det er på den måde ikke utænkeligt, at melatonin spiller ind i den ligning.

”Faktisk er dårlig søvn lige så stor en risikofaktor for at udvikle type 2-diabetes som det at være genetisk disponeret ved at have familiemedlemmer med type 2-diabetes. Derudover har genetiske studier også vist, at nogle genetiske varianter i generne som koder for kroppens melatoninreceptorer disponerer for udvikling af type 2-diabetes. Mange ting indikerer altså en sammenhæng, men vi mangler at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen,” forklarer Julie Støy.

Gav unge mænd melatonin og undersøgte en lang række metaboliske funktioner

Julie Støy og kollegaer rekrutterede 20 raske, unge mænd, som fik 4 tabletter melatonin, i alt 40 mg, i dagtimerne. Forskerne undersøgte, hvordan høje niveauer af melatonin i kroppen påvirkede kroppens koncentrationer af forskellige endokrine hormoner, herunder binyrebarkhormoner, væksthormoner og kønshormoner.

Forskerne undersøgte også kroppens fedtforbrænding, dannelsen af insulin efter indtagelse af glukose og insulinfølsomheden, altså hvor godt insulin virker efter et måltid.

Melatonin sænker insulinfølsomheden med 10 pct.

Resultatet af undersøgelsen viser, at indtag af melatonin og en medfølgende høj koncentration af melatonin i kroppen ingen effekt havde på produktionen af forskellige endokrine hormoner, herunder insulin.

Dog havde melatonin en lille effekt på fedtforbrændingen, men forskernes mest interessante resultat var i forhold til insulinfølsomheden. Her så forskerne, at indtag af en stor dosis melatonin reducerede insulinfølsomheden med ca. 10 pct.

”Nedsat insulinfølsomhed er helt central for udviklingen af type 2-diabetes, så det er et meget interessant resultat, at vi ser den reduktion,” siger Julie Støy.

Som et lille bifund fandt forskerne også, at melatonin sænker blodtrykket en smule, hvilket også andre forskere har fundet tidligere.

Vil undersøge effekt af langvarigt forbrug af melatonin

Julie Støy fortæller, at resultatet er spændende, fordi det peger på en mekanisme, hvormed indtag af melatonin muligvis kan være en medvirkende faktor, når nogle mennesker udvikler forstyrret glukosemetabolisme.

Det kan simpelthen være, at personerne allerede i forvejen har andre risikofaktorer, og indtag af melatonin for at kunne falde i søvn er det sidste strå, før blodsukkeret stiger til et for højt niveau.

Netop den erkendelse gør, at der måske også kan være en klinisk relevant konklusion på studiet, nemlig at personer med mange risikofaktorer for udvikling af type 2-diabetes, eksempelvis historik med type 2-diabetes i familien og overvægt, måske bør holde sig fra at indtage melatonintabletter som fast sovemiddel.

Dog siger Julie Støy også, at man skal være varsom med at tolke alt for meget på et lille interventionsstudie med 20 personer under kontrollerede laboratoriebetingelser, hvor den anvendte melatonin-dosis var betydeligt højere, end hvad søvnbesværede bruger, samtidig med at hormonet blev indtaget på et tidspunkt, hvor der normalt er meget lave mængder af stoffet i blodet.

”Vores resultater og det øgede antal mennesker med type 2-diabetes betyder, at mere forskning i dette felt er påkrævet. I vores studie lavede vi en akut stigning i kroppens melatoninkoncentration i dagtimerne, og det er ikke sikkert, at det modsvarer den effekt, som man ser, når folk over mange dage tager flere, men mindre, doser med melatonin ved sengetid for at falde i søvn. Melatonin kan bedre søvnkvaliteten og på den måde have nogle gunstige helbredseffekter, som måske overstiger en eventuel mindre direkte og negativ effekt af lægemidlet på insulinfølsomheden. Det er vi derfor ved at undersøge i et nyt studie, hvor vi behandler personer med type 2-diabetes med 10 mg af melatonin indtaget hver aften ved sengetid igennem tre måneder. Men alt i alt kan vi på nuværende tidspunkt konkludere, at det ser ud til, at det ikke er hensigtsmæssigt at have høje doser af melatonin i kroppen i løbet af dagen,” siger Julie Støy.

Acute metabolic effects of melatonin – a randomized crossover study in healthy young men” er udgivet i Journal of Pineal Research. Flere af medforfatterne er ansat på Steno Diabetes Center Aarhus og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, der begge har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Aarhus University Hospital is closely collaborating with Aarhus University to generate research results. A high number of faculties and PhD-students,...

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020