Mandlig infertilitet er et voksende globalt problem, og ny forskning har afsløret, at mineralet fosfat kan spille en rolle i reproduktiv sundhed. Lave fosfatniveauer ser ud til at være associeret med sædcellernes bevægelighed – en vigtig faktor for fertiliteten. Denne opdagelse åbner op for nye behandlingsmuligheder, der fokuserer på at justere fosfatniveauer for at forbedre sædkvaliteten og hjælpe mænd med fertilitetsproblemer.
Infertilitet hos mænd er en stigende udfordring globalt, og forskere leder efter en forklaring bag denne tendens. En interessant vinkel er fosfatniveauets rolle i kroppen – en faktor, som hidtil har været overset i forbindelse med fertilitet. Med faldende fødselsrater i den vestlige verden er forståelsen af regulatorer for infertilitet vigtigere end nogensinde. Fosfat er vitalt for mange kropslige processer, og ny forskning tyder på, at det også spiller en afgørende rolle for mænds sædkvalitet. Nylige studier har vist, at infertile mænd hyppigere har lave niveauer af fosfat i blodet, hvilket kan pege på nye behandlingsmuligheder.
”Vores data fra 1.242 mænd viser, at næsten en tredjedel har betydeligt lavere fosfatniveauer end gennemsnittet – et opsigtsvækkende fund, som kan lede til nye behandlingsmetoder. Dette åbner mulighed for interventioner rettet specifikt mod disse mineralubalancer, eventuelt gennem diætændringer eller kosttilskud. Det kræver dog mere forskning for nøjagtigt at forstå, hvordan fosfat påvirker fertiliteten, og hvordan vi bedst målretter behandlinger for at forbedre mænds reproduktive sundhed,” fortæller Sam Kafai Yahyavi, læge og PhD-studerende ved Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion.
Infertilitet har mange årsager
Mænds manglende fertilitet er et stigende problem i den vestlige verden, hvor fødselstallene falder. Forskere arbejder derfor på at forstå nye faktorer, der kan påvirke mænds evne til at få børn. Et af de områder, der hidtil har fået lidt opmærksomhed, er kroppens mineralbalance – især fosfatniveauet i blodet. Fosfat er afgørende for mange biologiske processer, men dets rolle i reproduktion er stort set ukendt. I mange år var forskningen primært fokuseret på D-vitamin og dets betydning for knogler og fertilitet.
”Tidligere troede forskere, at D-vitamin kun var vigtigt for knogler – ikke fertilitet. Vores gruppe forskede i mange år i D-vitamin, men så opdagede vi noget nyt: Testikler og knogler kommunikerer måske mere, end vi troede. Det ændrede vores forståelse af, hvordan fertilitet hænger sammen med kroppens mineralbalance,” fortæller forskningsleder og læge Martin Blomberg Jensen fra Afdelingen for Translationel Endokrinologi ved Herlev Hospital.
En vigtig del af fertilitet er sædkvaliteten, som ikke kun handler om antallet af sædceller, men også om deres evne til at bevæge sig.
”Sædkvalitet handler ikke kun om antallet af sædceller. Vi kigger også på, hvordan de svømmer – både hvor godt de bevæger sig generelt, og om de kan svømme i den rigtige retning. Deres form spiller også en rolle. En mand kan have mange sædceller, men hvis de svømmer dårligt eller har en forkert form, kan fertiliteten være nedsat,” siger forsker Sam Kafai Yahyavi.
”Vi opdagede, at byggesten som calcium og fosfat ikke kun er essentielle for knogler, men også spiller en rolle for testikelfunktionen. Det, der virkelig fangede vores interesse, var, at vi fandt knoglesignaler i testiklerne – en forbindelse, vi ikke tidligere havde overvejet.”
Infertilitet kan have mange årsager – både genetiske, livsstilsrelaterede og fysiske, som for eksempel blokeringer i sædlederne. Men forskerne har nu opdaget en ny faktor, som kan spille en rolle.
”Infertilitet kan skyldes arv, livsstil eller fysiske problemer som blokerede sædkanaler. Studier har fundet en ny faktor: mangel på fosfat. Hvis kroppen har for lidt fosfat, kan det påvirke sædkvaliteten markant. Det er noget, vi aldrig før har undersøgt i dybden. Det åbner nye muligheder for bedre at forstå og måske endda behandle visse former for mandlig infertilitet,” forklarer Sam Kafai Yahyavi.
Handler om at samle puslespillet
For at undersøge sammenhængen mellem fosfatniveauer og sædkvalitet analyserede forskerne data fra 1.242 mænd, der var blevet undersøgt for fertilitetsproblemer på Rigshospitalet i København. Hver deltager gennemgik en fertilitetsundersøgelse, hvor blodprøver blev taget for at måle mineral- og hormonniveauer, mens sædprøver blev analyseret for kvalitet.
Sædprøverne blev undersøgt efter Verdenssundhedsorganisationens (WHO) retningslinjer, hvor forskerne vurderede både antallet af sædceller, deres form og deres evne til at bevæge sig. Sædcellernes bevægelighed blev vurderet både generelt og specifikt i forhold til progressiv motilitet, som er afgørende for, om sædcellerne kan svømme målrettet fremad og dermed nå frem til ægget.
”Når vi undersøger mænd med fertilitetsproblemer, ser vi ikke kun på én enkelt ting – vi kigger på flere parametre. Det handler om at samle puslespillet og finde mønstre, som kan gøre os klogere på, hvordan fertilitet fungerer,” siger Martin Blomberg Jensen.
Forskerne var særligt interesserede i fosfat, et mineral der spiller en vigtig rolle i kroppens energiproduktion og knoglestyrke. Mændene blev inddelt i tre grupper baseret på deres fosfatniveau i blodet. Omkring én ud af ti mænd havde et moderat lavt fosfatniveau, mens hver fjerde lå i kategorien mildt lavt fosfat. Resten havde normale fosfatværdier. Ved at sammenligne grupperne ville forskerne undersøge, om mænd med lavt fosfatniveau også havde dårligere sædkvalitet.
”Noget af det mest interessante er den markante forskel mellem mænd og kvinder i forhold til fosfat. Hvis man måler fosfat i blodet og lokalt omkring kønscellerne, har kvinder samme niveau ved ægget som i blodet. Men hos mænd er fosfatniveauet i sædvæsken ekstremt højt og langt mere reguleret. Det tyder på, at fosfat spiller en særlig rolle i mandlig reproduktion, som vi kun lige er begyndt at forstå,” forklarer Martin Blomberg Jensen.
I sig selv bemærkelsesværdigt
Undersøgelsen afslørede en markant højere forekomst af lave fosfatniveauer i blodet blandt infertile mænd, end man normalt ser i befolkningen. Da forskerne analyserede blodprøverne fra de 1.242 mænd, viste det sig, at en betydelig del havde lavere fosfatniveauer end forventet.
”Det viste sig, at en tredjedel af mændene havde et lavt niveau af fosfat i blodbanen. Så lavt, at det klinisk ville blive betragtet som for lavt. Det var en uventet opdagelse,” forklarer Martin Blomberg Jensen.
I den generelle befolkning ligger andelen af personer med klinisk lave fosfatniveauer typisk mellem 1-5%. I denne undersøgelse var tallet dog over 30%, hvilket vakte forskernes interesse.
”Omkring 2% af baggrundsbefolkningen vil have et klinisk lavt fosfatniveau ved måling. Andre studier nævner 1-5%. Vi ligger derimod over 30%, hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt. Det tyder på, at der er noget her, som ikke er undersøgt nok,” siger læge Sam Kafai Yahyavi.
For at sikre, at resultatet ikke var en tilfældighed, undersøgte forskerne yderligere to grupper af infertile mænd. Begge kohorter viste det samme mønster – omkring 25-27% havde et lavt fosfatniveau.
”Så vi gik tilbage og undersøgte dem også – kunne vi genfinde det her mønster? Og ja, i to andre kohorter fandt vi det samme – omkring 25% og 27%. Uanset om det præcise tal er 30%, ligger vi markant højere end baggrundsbefolkningens forekomst af hypofosfatæmi,” forklarer Sam Kafai Yahyavi.
Ret imponerede over effekten
Forskerne fandt, at lave fosfatniveauer ikke var linket til sædcellernes antal, men derimod deres evne til at bevæge sig. Mænd med lavt fosfatniveau havde færre sædceller, der kunne svømme målrettet fremad, hvilket er afgørende for befrugtning.
”Det betyder, at du ikke nødvendigvis har få sædceller – du kan have mange, men de kan svømme dårligt eller være deformt udformede. Den sammenhæng, vi ser i vores studie, handler ikke så meget om antallet, men mere om bevægeligheden. Og forskellene er markante – i artiklens tabeller kan man for eksempel se forskelle mellem 32% og 41%, hvilket svarer til en stigning på 40-50%,” forklarer Sam Kafai Yahyavi.
Et andet bemærkelsesværdigt fund var sammenhængen mellem lave fosfatniveauer og højere niveauer af hormonet østradiol, hvilket kan spille en rolle i fertiliteten. Forskerne spekulerer på, om ubalance i mineralniveauer kan påvirke sædcellernes evne til at udvikle sig korrekt eller svømme optimalt. Resultaterne tyder på, at fosfat kan have en vigtigere rolle i mandlig fertilitet, end man hidtil har troet.
”Vi var ret overraskede over sammenhængen. Det, vi undersøger videre nu, er, at hvis man sænker fosfatniveauet i væsken omkring sædcellen, kan det påvirke dens svømmeevne markant. Det interessante er, at blodets fosfatniveau også ser ud til at spille en rolle – og måske kan man påvirke det,” siger Martin Blomberg Jensen.
Det handler om, hvordan de svømmer
Infertilitet hos mænd er komplekst og påvirkes af mange forskellige faktorer, hvoraf fosfatniveauer nu viser sig at spille en betydelig rolle. Denne opdagelse er især bemærkelsesværdig, idet tidligere studier primært har fokuseret på hormonelle og genetiske årsager uden at vurdere mineralers indvirkning på fertiliteten.
”Det interessante ved fosfat er, at det findes i blodet på et niveau omkring én millimol per liter. Men i testiklerne, i væsken hvor sædcellerne svømmer, er niveauerne af fosfat ekstremt høje. Det synes vi er utroligt spændende, for det må betyde, at der er en transportmekanisme, og det rejser flere spørgsmål: Hvorfor sker det? Og hvis vi manipulerer fosfatniveauet, påvirker det så fertiliteten?” forklarer professor Martin Blomberg Jensen.
Ved at fokusere på fosfatniveauerne og deres effekt på sædcellernes funktion har forskerne identificeret en ny dimension af reproduktiv sundhed, som tidligere har været overset.
”Man kunne tro, at sammenhængen handlede om antallet af sædceller, men det, vi ser, er noget andet: Det handler om, hvordan de svømmer. Og det er ekstremt spændende, for sædceller skal gennem flere stadier, før de bliver fuldt funktionelle. Når de produceres i testiklerne, er de ikke klar til befrugtning – de skal videre til bitestiklerne og modnes. Hvis fosfatniveauet påvirker den proces, så kan det måske også anvendes i terapeutisk sammenhæng hos infertile mænd,” tilføjer Martin Blomberg Jensen.
Ikke 'raske mænd, der tilfældigvis ikke kan få børn'
Forskningens fund har også stor betydning for, hvordan vi forstår og behandler infertilitet i fremtiden.
”Det her har overrasket os. Infertile mænd betragtes generelt som raske, bortset fra deres fertilitetsproblem. Og alligevel har ingen beskrevet det her før. Fosfat bliver ikke rutinemæssigt målt på fertilitetsklinikker eller i udredningen af disse mænd – men måske burde det være noget, man ser nærmere på,” siger forsker Sam Kafai Yahyavi.
Samtidig rejser disse observationer nye spørgsmål om, hvordan moderne livsstil og kost påvirker mineralbalancen og dermed potentielt også fertiliteten.
”Fra et samfundsperspektiv rejser vores fund nogle store spørgsmål. Vi har en stærk mistanke om, at flere mennesker i dag har lavere serumfosfatniveauer end tidligere – og det paradoksale er, at vi ikke spiser mindre fosfat, snarere tværtimod. Det tyder på, at det ikke handler om indtag, men om, hvordan kroppen håndterer og fordeler fosfat, og det kan have store konsekvenser for fertilitet og generel sundhed,” forklarer Martin Blomberg Jensen.