Usynligt forhøjet blodsukker kan skade hjertet hos unge voksne

Sundhed og velvære 18. maj 2025 4 min Physician and Professor of Clinical Epidemiology Andrew Agbaje Skrevet af Eliza Brown

Nye forskningsresultater viser, at selv let forhøjet blodsukker – under grænsen for diabetes – kan skade hjertet hos unge voksne uden at give tydelige symptomer. Selvom de fremstår sunde og raske, viser nogle unge allerede tegn på belastning af hjertet forbundet med forhøjet blodsukker. Resultaterne tyder på, at rutinemæssig screening af teenagere og unge voksne – især piger – kan hjælpe med at forebygge fremtidige hjertesygdomme ved at opdage disse skjulte risici, før symptomerne opstår.

Interesseret i Sundhed og velvære? Vi kan holde dig opdateret helt gratis

Forskere ved meget om to blodsukkerniveauer: det normale og det, der er højt nok til at få en diagnose med type 2-diabetes. Men der findes også en gråzone – et let forhøjet niveau, som ikke nødvendigvis vækker bekymring hos sundhedspersonale, så længe det ikke overstiger lokale grænseværdier for prædiabetes. Ny forskning, offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care, peger dog på, at forandringer i hjertet – som normalt forbindes med diabetes – allerede er godt i gang hos teenagere med let forhøjet blodsukker, selv når de fremstår helt sunde.

Ifølge studiets hovedforfatter Andrew Agbaje, læge og professor i klinisk epidemiologi ved University of Eastern Finland i Kuopio, er det kun ved at screene unge, at man kan opdage disse usynlige tilfælde af forhøjet blodsukker og insulinresistens – og dermed forhindre skader på hjertet. ”At vente til man er 40 år med at tjekke blodsukker tilfældigt er det samme som bevidst at smide 20 års forebyggelsesmuligheder ud,” siger han.

Et sjældent kig under motorhjelmen

De fleste opsøger ikke lægehjælp for hjertet før midten af livet, og det kan derfor være fristende at tro, at unges hjerter ikke har problemer. Men et britisk kohortestudie gav Andrew Agbaje og kolleger mulighed for at kigge nærmere på sagen.

Fødselskohorten Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) har fulgt tusindvis af børn født mellem 1991 og 1993. Da deltagerne var 17 og 24 år, målte forskerne blodsukker og insulinniveauer hos 1.595 unge og lavede hjertescanninger (ekkokardiogrammer) for at kortlægge hjertets anatomi. At kunne se hjertet på to forskellige tidspunkter i ungdommen er meget værdifuldt, siger Andrew Agbaje, fordi det giver mulighed for at følge hjertets udvikling. ”At få målt hjertet uden det sker som led i behandling af sygdom, er meget usædvanligt,” forklarer han.

Hjerte til hjerte

Andrew Agbaje og hans kolleger ønskede at finde ud af, om unge med let forhøjet blodsukker – men ikke højt nok til en diabetesdiagnose – alligevel oplever den hjerteskade, man normalt forbinder med diabetes. ”I befolkningen generelt – blandt dem, der ellers virker helt sunde – ved vi ikke, om et forhøjet blodsukker kan skade noget, eller om vi overhovedet kan se tegn på det, før en egentlig diabetes bryder ud.”

Forskellige lande har forskellige grænseværdier for, hvornår blodsukker bliver bekymrende: nogle sætter grænsen for prædiabetes ved 5,7 mmol/L, mens andre først reagerer ved 6,1 mmol/L.

”Du kan rejse fra ét land til et andet og gå fra at have prædiabetes til at have normalt blodsukker – bare fordi grænserne er forskellige,” siger Andrew Agbaje.

Forskerne undersøgte centrale træk ved hjertets opbygning og sammenlignede unge med forhøjet blodsukker med jævnaldrende med normalt blodsukker.

”Vi ville se, hvor kraftfuld og ødelæggende effekt det forhøjede blodsukker kan have,” forklarer han. De fandt tegn på, at selv ved den mere forsigtige grænseværdi på 5,7 mmol/L kan unges hjerter allerede være under pres.

Næsten fem gange værre for unge kvinder end for unge mænd

Diabetes og insulinresistens er forbundet med hjertemuskelfortykkelse (hypertrofi), hvor hjertets muskulære vægge bliver tykkere. Det betyder, at hjertet ikke kan rumme lige så meget blod, og derfor må slå hurtigere for at forsyne kroppen med frisk, iltet blod.

Tegn på denne hypertrofi kunne ses hos teenagere, hvis blodsukker lå over 5,7 mmol/L. “Men et blodsukker på 6,1 mmol/L fordoblede næsten de negative effekter,” siger Andrew Agbaje.

Unge med blodsukker over 6,1 mmol/L havde tre gange så stor risiko for at udvikle hypertrofi i venstre hjertekammer sammenlignet med jævnaldrende med normalt blodsukker.

Han understreger, at mange af de teenagere, der havde skader på hjertet, virkede sunde og raske – og ville ikke være blevet fanget af BMI (body mass index), som Andrew Agbaje beskriver som både misvisende og et “problematisk mål for overvægt”. Det er fedtmassen – og ikke vægten i sig selv – der er en dokumenteret årsag til insulinresistens og forhøjet blodsukker. Samtidig beskytter muskelmasse kroppen, fordi muskler bruger og fjerner overskydende blodsukker fra blodbanen. Men da muskelmasse tæller med i BMI på samme måde som fedt, kan BMI skjule vigtige forskelle.

Det betyder, at man risikerer at sætte unødige indsatser i gang for unge med sund muskelmasse – og samtidig overser unge med normal vægt men høj fedtmasse, forklarer han.

Men højt blodsukker påvirker unges hjerter på forskellig måde. Andrew Agbaje og hans kolleger blev chokerede, da de opdagede, at højt blodsukker påvirkede hjertet næsten fem gange mere hos teenagepiger end hos teenage­drenge. ”Omfanget af den forskel havde vi ikke forventet i en ung befolkning,” siger Andrew Agbaje. ”Det er virkelig skræmmende, for det blev allerede for fire årtier siden identificeret som en risikofaktor for hjerte­svigt forbundet med diabetes hos kvinder over 60 år.”

Det betyder ikke, at unge kvinder skal tabe sig til samme fedtprocent som mænd, understreger Andrew Agbaje – fedtvæv er vigtigt for blandt andet menstruation og andre reproduktive funktioner. Kvinder har naturligt en højere andel fedtmasse og en lavere andel muskelmasse end mænd.

Forebyggelse er vejen frem

Fundene viser, hvor effektivt det kan være at screene unges blodsukker, siger Andrew Agbaje. Hvis man sætter ind allerede i teenageårene eller den tidlige voksenalder, kan man forhindre hjertesygdomme, som ellers først ville blive opdaget mange år senere.

“En blodprøve hvert tiende år koster ikke meget,” siger han. “Men den kan opdage dem, der allerede er på vej mod skade.”

Læger bør være særligt opmærksomme på unge kvinder, siger Andrew Agbaje. “Hvis vi finder forhøjet blodsukker hos en teenagepige, bør vi gribe ind hurtigt – faktisk tidligere end hos drenge, fordi vi ser, at udviklingen kan gå hurtigere hos piger,” forklarer han.

Vi ved, at for meget fedt i kroppen er udgangspunktet for den onde cirkel med insulinresistens. “Men vi kender også løsningen,” siger Andrew Agbaje. “Vi kan rådgive folk til at opbygge muskelmasse – gå i fitness og styrk musklerne. Det vil beskytte dig, fordi musklerne trækker sukker ud af blodet og bruger det som energi.”

Udforsk emner

Spændende emner

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020