Mere protein end oksekød: hvorfor du bør have disse larver til middag

Sundhed og velvære 22. dec 2024 5 min Senior Scientist Chrysantus M. Tanga, PhD Cynthia M. Mudalungu Skrevet af Eliza Brown

Pakket med protein, jern, zink og andre essentielle næringsstoffer er mopaneorme en ernæringsmæssig pwoerpakke, der kan måle sig med oksekød og spinat. Larverne, en traditionel afrikansk delikatesse, kan ristes, steges på panden eller males til et særdeles brugbart pulver. Forskere fremhæver ormenes potentiale til at tackle udfordringer med fødevaresikkerhed og reducere miljøbelastning. Med deres gode smag og sundhedsmæssige fordele er mopaneorme i fuld gang med at blive den næste globale superfood-trend.

Mere protein end oksekød, mere jern og zink end spinat. Man bør bare spise de mopaneorme !

Ny forskning offentliggjort i Future Foods fremhæver de ernæringsmæssige fordele ved mopaneormen. Fyldige, vitamin-pakkede og smagfulde, kan de spises stegte på panden eller males til et pulver, der kan indgå tilsættes til andre fødevarer.

Mopaneorme er en traditionel favorit i mange kulturer, og forskere mener, at de står til at forbedre fødevaresikkerheden i hele Afrika – og kunne blive mainstream som den næste trendy superfood i højindkomstlande.

"Insekter er en fødekilde, der blev spist flittigt i oldtiden, men denne sunde spise er langsomt blevet glemt," siger medforfatter Chrysantus Tanga, en insektforsker inden for landbrug ved International Centre of Insect Physiology and Ecology i Nairobi, Kenya. "Jeg tror, det er blevet tid til en vågne op på ny."

En traditionel delikatesse

Mopaneorme er faktisk slet ikke orme – de er larvestadiet for nogle af de mest udbredte arter af nektar-spisende møl, der er hjemmehørende i store dele af det sydlige, østlige og centrale Afrika. Nogle er klart farvede med levende røde og grønne nuancer, og andre bruger en mere afdæmpet palet som camouflage for at skjule sig for rovfugle og sultne mennesker.

"Specielt i Cameroun, hvor jeg kommer fra," siger Chrysantus Tanga. "Min stamme spiser dem faktisk en del."

Mopaneormene får deres navn fra deres yndlingsføde – mopanetræet, som er hjemmehørende i det sydlige Afrika. Mopanetræet har karakteristiske hjerteformede blade og solidt, termit-resistent træ, der ofte bruges til byggeri.

Larverne er talrige i regnsæsonen og høstes, når de er mest fyldige, lige før de graver sig ned for at forvandle sig til møl. Selvom de kan blive op til 17 cm lange, er disse larver kæmper i forhold til de små sommerfuglelarver, man finder i baghaverne i Europa og Nordamerika.

Chrysantus Tanga forklarer, at det at gøre dem klar til at spise er en proces, der bringer glæde og minder i enhver familie. Først bliver larverne hurtigt ristet over glødende trækul, hvilket gør det nemt at fjerne deres små pigge og tage det sidste led af kroppen af – lidt ligesom når man renser en reje. Når det er gjort, er der masser af måder at tilberede dem på.

"Man kan spise dem som tilbehør til et måltid med ris eller andre stivelsesrige retter, eller bare som en snack. De kan grilles, braiseres, ristes, tørres, koges eller steges med lidt tomater, grøntsager, ingefær og chili," fortæller Chrysantus Tanga. "Hver metode fremhæver deres unikke smag, og min favoritdel er det sprøde hoved. Men hvis man aldrig har prøvet insekter før og er lidt skeptisk, kan man male dem til pulver og bruge det som en ingrediens til at berige andre retter, for eksempel grød til børn," tilføjer han.

At lave en ernæringsmærkning for en gammel fødevare

Tidligere studier har fastslået den grundlæggende næringsstofsammensætning af mopaneorme, men Chrysantus Tanga og hans team satte sig for at skabe en komplet profil ligesom dem, som vi kender fra et supermarked.

De undersøgte to arter af mopaneorm, begge indsamlet i Botswana. Larven fra kejsermøllet (Gonimbrasia belina) har bælter af gult og rødt, og larven fra chipumi-møllen (Gynanisa maja) er en bladgrøn med en gul og lilla racerbil-stribe langs siderne.

Forskerne fandt en imponerende koncentration af protein i mopaneormene – 73 gram protein pr. 100 gram tørret larvemel. Til sammenligning indeholder den samme mængde oksekød - tørret kød 59 gram protein.

Ifølge forskernes beregninger vil blot 62 gram tør mopaneormemel opfylde WHO's minimumsanbefalede daglige tilførsel af protein for en sund voksen.

Begge arter er også fyldt med to essentielle aminosyrer: methionin og lysin, der ellers ikke findes meget af i korn. "Disse er aminosyrer, der ellers er relativ sjældne i fødevarer" – og uden dem er børns vækst hæmmet – "og er især meget sjældne i plantebaserede kilder," siger medforfatter Brian Ochieng, en forsker ved International Centre of Insect Physiology and Ecology.

Mopaneormene byder på 11 vitaminer, herunder retinol, som er vigtigt for udvikling af synet. De byder også overraskende på høje doser af calcium og jern. Mens 100 gram grønne, bladgrønne spinat vil give dig 2,7 milligram jern, giver 100 gram tørret mopaneorm mellem 3,6 og 21,2 milligram.

Men mopaneormen er meget mere end bare en god proteinkilde, forklarer Chrysantus Tanga. Den er også rig på omega-3-fedtsyrer, som er godt for hjertet, og fytosteroler – en naturlig planteforbindelse, som mopaneormen indeholder i store mængder – kan hjælpe med at sænke kolesteroltallet på en sikker måde. Dette kan reducere risikoen for alvorlige sygdomme som hjerteanfald og slagtilfælde. Derudover indeholder ormen flavonoider, som er kendt for at have mange sundhedsmæssige fordele, såsom at beskytte cellerne mod skader, dæmpe inflammation og endda bekæmpe kræft.

Den nye undersøgelse understreger, at larverne skiller sig ud blandt insektfødekilder. "At spise mopaneorme giver flere fordele end at spise andre konventionelle former fr mad," fortæller medforfatter Cynthia Mudalungu, der er postdoc ved International Centre of Insect Physiology and Ecology.

Sådan gør du mopaneorme-produkter mainstream

Med stigende fødevareusikkerhed i hele Afrika mener Chrysantus Tanga, at insekter er en utilstrækkeligt udnyttet ressource. "I ethvert miljø, i ethvert klima, er insekter let tilgængelige," siger han. "Insekter kunne spille en vigtig rolle i transformationen af ​​vores fødevaresystemer."

"Når det handler om at håndtere klimaændringer og omdanne landbrugsaffald til fødevarer af høj kvalitet, er der ingen, der kan slå insekterne," siger Chrysantus Tanga. Han forklarer, at insekter kræver langt mindre foder, vand og plads for at producere protein af høj kvalitet sammenlignet med traditionelle husdyr.

Tidligere studier antyder, at mopaneorme skylder nogle af deres ernæringsmæssige fordele til den unikke kemiske sammensætning af mopanetræets blade. "Som de siger, du er hvad du spiser, og dette er ikke anderledes for larver," siger Chrysantus Tanga. Med henblik på målrettet dyrkning af mopaneorme er det særdeles fordelagtigt, at mopanetræer kan trives i miljøer uden for deres oprindelige udbredelsesområde. "Du kan dyrke dem ligesom enhver anden planteart i hele Afrika."

Mopaneormen kan snart få et gennembrud uden for Afrika, vurderer Chrysantus Tanga. I EU bliver flere og flere insekter gradvist godkendt til menneskeføde. For eksempel blev græshopper godkendt i 2021, efterfulgt af huskrikker og én melormart i 2022. I 2023 blev endnu en melormart og fedtfattigt huskrikkemel tilføjet listen. Ifølge Europa-Kommissionen er der også otte nye ansøgninger under behandling for andre insektarter eller nye insektprodukter."Når du ser på det europæiske marked, er de innovative ved at inkludere insekter i forbrugervenlige produkter. Folk ser ikke insektet, men det øger fødevarens ernæringsmæssige værdi."

Et fransk firma kaldet Jimini's – med reference til Pinocchios makker – inkorporerer græshoppeprotein i energibarer, og flere italienske virksomheder skaber græshoppebaseret pasta, pizza og snacks, rapporterede BBC i 2023. Journalist Sofia Bettiza beskrev 15%-græshoppebaseret tagliatelle fra en restaurant nær Torino som "nøddeagtig" og overraskende velsmagende.

"Selv i Afrika ser vi, at unge, som er flyttet til byerne, begynder at betragte det som gammeldags at spise insekter," siger Chrysantus Tanga. "Men vi skal minde dem om, at insekter altid vil være en af de sundeste fødevarer, man kan finde på planeten."

Udforsk emner

Spændende emner

Dansk
© All rights reserved, Sciencenews 2020