Hvis man sover dårligt om natten, er ens tærskel over for smerter også mindre, viser ny forskning. Muligvis kunne sikring af god søvn indgå i behandlingen af personer med kroniske smerter, siger forsker.
20 pct. af verdens befolkning lider af en eller anden form for kroniske smerter.
Der er dog forskel på, hvordan vi oplever smerter, idet nogle mennesker er meget følsomme over for smerter, mens andre bedre kan tåle dem, men de underliggende grunde er uklart.
Kroniske smerter er desuden meget forskellige fra akutte smerter, fordi kroniske smerter i modsætning til akutte smerter involverer forskellige systemer i kroppen, herunder nervesystemet, immunsystemet og psykiske faktorer.
Nu viser et nyt studie, at dårlig søvnkvalitet har betydende indvirkning på den måde, som nervesystemet fortolker smerter. Helt simpelt betyder det, at smertetolerancen er lavere hos personer, som har dårlig søvnkvalitet.
Studiet viser også, at især kvinder med dårlig søvnkvalitet bliver mere alvorligt påvirkede. Dette er i sig selv interessant, da det er velkendt, at cirka to ud af tre patienter med kroniske smerter er kvinder.
Ifølge en af forskerne bag studiet skal forbedringer af søvnkvalitet måske indgå i det samlede behandlingsbillede til personer med kroniske smerter.
”Kroniske smerter er komplekse, og vi har tidligere vist, at for eksempel immunsystemet, nervesystemet og symptomer på angst og depression kan have indflydelse på smertens sværhedsgrad. Det er meget svært at udvikle en pille, som kan ramme alle disse systemer samtidig, og det kan gøre kroniske smerter svære at behandle. Nu viser vores forskning, at dårlig søvnkvalitet har negativ indvirkning på alle systemerne, og vi bør derfor undersøge, om forbedring af søvnkvalitet kan have en positiv effekt på systemerne og på kliniske smerter,” forklarer smerteforsker Kristian Kjær-Staal Petersen, ph.d., dr.med. fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet.
Forskningen, der er lavet i samarbejde med kollegerne Elisabet Dortea Ragnvaldsdóttir Joensen, Laura Frederiksen, Signe Vindbæk Frederiksen, Emilie Stjernholm Valeur, Rocco Giordano og Emma Hertel, er offentliggjort i European Journal of Pain.
Smerteoverfølsomhed øger risikoen for kroniske smerter
I studiet ønskede forskerne at blive klogere på smerteoverfølsomhed, hvordan smerter og søvn er koblet, og om der mellem kønnene er forskel.
Smerteoverfølsomhed er en risikofaktor for udvikling af kroniske smerter efter en operation og at reagerer også dårligere på farmakologisk smertebehandling.
”Men et problem er, at vi ikke ved, hvorfor nogle mennesker er smerteoverfølsomme, og hvad der kan påvirke denne smerteoverfølsomhed. Det ønskede vi med dette studie at blive klogere på,” forklarer Kristian Kjær-Staal Petersen.
Vækkede forsøgspersoner om natten og testede deres smertetolerance
I studiet inviterede forskerne 59 raske forsøgspersoner til at deltage. 30 af dem var kvinder.
Forsøgsdeltagerne fik målt deres smerteoverfølsomhed med forskellige metoder, for eksempel en simpel tryksmertetærskel, hvor forskerne trykkede forsøgsdeltagerne på huden med større og større kraft, indtil det gjorde ondt.
På den måde kunne forskerne måle, om det krævede tre eller fire kilos tryk, før det gjorde ondt, og lavere tal indikerer højere smerteoverfølsomhed.
Først fik forsøgsdeltagerne målt deres smerteoverfølsomhed forud og efter tre dage med afbrudt søvn.
Forskerne afbrød forsøgsdeltagernes søvn ved at vække dem og give dem simple opgaver at løse, for eksempel tage et billede af indholdet i deres køleskab.
”Det svarer lidt til, at man fx som patient har slidgigt i det ene knæ og derfor bliver vækket på grund af smerterne. Med dette forsøg simulerer vi, hvad den form for afbrudt søvn betyder for smerteoverfølsomhed hos mennesker med kroniske smerter,” forklarer Kristian Kjær-Staal Petersen.
Dårlig søvn gør kvinder mere smerteoverfølsomme end mænd
Forsøget viste, at personerne med dårlig søvnkvalitet var meget mere smertefølsomme.
Det er ifølge Kristian Kjær-Staal Petersen ikke den helt store overraskelse, men med studiet har forskerne fået nogle tal for, kønsforskelle i søvnkvalitet.
Kristian Kjær-Staal Petersen fortæller, at det mest interessante resultat i studiet til gengæld er, at kvinder var mere påvirkelige af dårlig søvn i forhold til smertetolerance sammenlignet med mænd.
”Det er interessant, fordi vi ved, at to tredjedele af alle personer med kroniske smerter er kvinder. En del af forklaringen kan være, at dårlig søvn simpelthen rammer deres nervesystem og dermed deres smertetolerance hårdere,” siger han.
Søvn kunne måske være en behandling for kroniske smerter og følgetilstande
Ifølge Kristian Kjær-Staal Petersen er resultatet vigtigt, fordi smerter og dårlig søvnkvalitet er noget, der påvirker milliarder af mennesker verden over.
Nu har forskerne med deres studie koblet smerter, dårlig søvn og køn sammen på en måde, der ikke er undersøgt før.
Studiet bidrager også til det samlede billede af koblingen mellem søvn og smerter eller andre lidelser.
Kristian Kjær-Staal Petersens forskning har blandt andet også vist, at de patienter med kroniske smerter, som sover dårligst, også ofte har flere smerter og flere symptomer på angst, depression og katastrofetanker. Dårlig søvnkvalitet og smerter er på den måde koblet sammen af psykologiske komponenter.
Endelig har forskerne også i et tidligere studie undersøgt sammenhængen mellem kroniske smerter, dårlig søvn og en svækket immunsystem.
”Klinisk hænger smerter, inflammation, det mentale helbred og køn sammen på en måde, som vi ikke har kendt til før, og det sammenbindende led er måske søvnen. Det gør også, at der måske er et meget stort potentiale i at sikre, at personer med kroniske smerter sover bedre om natten. Det kan ikke alene have betydning for deres smerteoverfølsomhed, men også have betydning for deres mentale helbred og inflammation i kroppen. Det vil være som at slå tre fluer med ét smæk uden brug af medicin,” siger Kristian Kjær-Staal Petersen.
Han understreger, at selvom mange mennesker slås med dårlig søvn og behandling af kroniske problemer kan være besværligt, kan der være simple tips til at hjælpe den enkelte.
”Kroniske søvnproblemer kan kræve avanceret behandling, men som rask person kan tiltag såsom at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, sikre en behagelig temperatur i soveværelset og undgå alkohol give en bedre søvnkvalitet,” siger Kristian Kjær-Staal Petersen.